Според данни от проучвания 3 от 4 жени са имали поне веднъж в живота си вагинална кандидоза. При 45% от жените инфекцията се повтаря. 

 
Известно е, че по-голямата част от гъбичните инфекции се дължат на прекомерното развитие на Candida albicans
 
Гъбичките са микроорганизми, които нормално обитават влагалището. Количеството им е незначително. Обикновено растежът на гъбичките се потиска от друг микроорганизъм на естествената микрофлора на влагалището Lactobacillus acidophilus
 
При свръхрастеж на гъбичките обаче се развива инфекция. На какво може да се дължи?
 
  • Антибиотици. Дисбалансът в микрофлората, нарушаването на киселинния баланс, често се дължи на лечение с антибиотици по повод друг здравословен проблем. Затова при прием на такъв тип медикаменти се изписват и антимикотични средства, които да предотвратят растежа на гъбичките и предпазят от инфекция. 

 

  • Диабет. Във вагината се съдържа захароподобно вещество – гликопен. При жените, страдащи от диабет, нивото на гликопена може да се повиши и да стимулира растежа на гъбичките. 

 


  • Бременност или хормонална терапия. Високите нива на естрогени през бременността или при провеждането на хормонална терапия също създават условия за високо число на кандида, тъй като повлияват киселинния баланс на вагината. 

 

  • Месечният цикъл. Нивото на естрогена е най-високо в средата на цикъла. Гъбичките може да започнат да растат по това време, а симптомите да се появят непосредствено преди началото на следващата менструация. 

 

  • Стрес. Гъбичните инфекции могат да бъдат предизвикани и от високи нива на стрес.

 

  • Тесни панталони и синтетични тъкани. Подобни дрехи и материи могат да стягат и задържат влага, като по този начин създават среда за развитие на гъбички.

 

  • Локална алергия. При допир на вагината с вещество, към което жената е алергична, това може да стимулира растежа на гъбичките.

 

NEWS_MORE_BOX
 
Как да се предпазим от инфекция с кандида? Важно е да се знае, че гъбичките „обичат“ влажна, топла и тъмна среда. Затова е необходимо кожата на гениталиите и влагалищната лигавица да се поддържа колкото е възможно по-суха и да се оставя да диша. 
 
Препоръчително е да се носи бельо от памучни тъкани, да се избягват синтетичните, найлонови тъкани, включително и чорапогащите и впитите панталони; да не се стои дълго с мокър бански костюм или влажни, потни дрехи за гимнастика или фитнес; да се избягват вагиналните душове и спрейове, както и ароматна тоалетна хартия и дамски тампони.