1. Сексът облекчава главоболието.

 

Проучване публикувано в месечния брой на сп. Cephalalgia установи, че сексуалната активност облекчава болката от мигрена или клъстерни главоболия до една трета от пациентите. Оргазмът и последвалата вълна от ендорфини, която се освобождава по време на него, вероятно прекъсва болката от мигрената, така че дори мастурбацията може да бъде от полза, твърдят учените.


 

2. Сексът гори калории.

 

Сексът не е толкова добър, колкото другите форми на упражнение, но със сигурност изгаря доволно количество калории. Проучване от университета в Монреал изчисли, че за 30-минутна сесия, мъжете изгорят средно 101 калории, а жените изгорят 69. Това прави 4.2 калории на минута в единия случай и 3.1 калории на минута в другия.

 

3. Сексът е благоприятен за имунната система.

 

Публикация в сп. Psychology Report ни информира, че студенти, които правят секс поне веднъж седмично, се радват на 30% по-високо количество имуноглобулин А, който играе съществена роля в имунната защита на лигавицата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. Намалява риска от рак на простатата.

 

Изследване в British Medical Journal от 2004 г. съобщава, че от 50 000 мъже на възраст от 40 до 75 години, тези, които споделят, че еякулират 21 пъти или повече на месец, са сравнително по-рядко изложени на риск от рак на простатата, в сравнение с тези, които еякулират 4 или 7 пъти месечно. 

 

5. Сексът подобрява спането.

 

Както вече беше споменато, сексът е вид упражнение, така че е нормално да се чувствате уморени след него. Но освобождаването на окситоцин също ви помага да се чувствате сънливо. Що се отнася до мъжете, публикация в Neuroscience and Biobehavioral Reviews свидетелства, че оргазмът намалява активността в префронталната кора на мъжкия мозък, което е от значение за добрия нощен сън. Не на последно място, притокът на кръв изчерпва мускулите от продуциращия енергия гликоген, което изтощава хората допълнително.