Сексът, освен че е изключително приятно занимание, има и огромни ползи за здравето. Предлагаме ви някои от тях...
 

1. Сексът подобрява имунитета

Проучване, проведено от изследователи от Университета в Университета Уилкис, Пенсилвания, установява, че хората, които редовно правят секс, имат с 30% по-високи нива на антигена имуноглобулин А, в сравнение с тези, които не го практикуват често. По този начин организмът е защитен от настинка и грип
 

2. Понижава кръвното налягане

Има определена връзка между секса и ниските нива на кръвното налягане. На база на проведени проучвания учените потвърждават, че сексуалният акт, но не и маструбацията, понижава систоличното кръвно налягане.
 

3. Подобрява съня


Ендорфините без съмнение са едни от най-важните хормони за организма. С тяхното освобождаване, „идва“ и чувството на щастие, като по този начин се преодоляват физическите прегради и дори се подобрява и сънят
 
По време на секс се освобождава и хормонът пролактин – неговите нива естествено са по-високи, когато спим. 
 

4. Сексът е минитренировка

Учени от Университета Квебек в Канада откриват, че сексуалната активност е ефективна в изгарянето на калории, сравнена с физически упражнения с умерена интензивност. Експертите откриват, че мъжете изгарят около 4,2 калории за една минута, което е еквивалентът на колоездене или игра на тенис. 
NEWS_MORE_BOX
 

5. Сексът ни прави по-интелигентни 

Дали правенето на секс „произвежда“ гении или гениите обичат да правят секс? Това е труден въпрос. Оказва се обаче, че хората, които се отличават със своята интелигентност, имат много високо либидо. 
 
Изследователите в Мелбърн, Австралия, откриват, че сексът подобрява умствената дейност и повишава образуването на неврони в хипокампуса – онази част от мозъка, която се „изработват“ дългосрочните спомени.