Здравословният сексуален живот не се изчерпва с употребата на предпазни средства. Някои ежедневни навици могат да попречат в това отношение, макар на пръв поглед да нямат общо. Вече се спряхме на три от тях, нека разгледаме още няколко. 
 
Консумацията на храни, които предизвикват газове в червата, може да се окаже пречка за добрия секс. По този начин ще се появи неудобство и притеснение, а страстта вероятно се охлажда. Поради тази причина, е препоръчително да се избягва консумацията на газообразуващи храни, в случай че се планира романтична вечеря. 
 
Когато става дума за алкохол, умерената консумация може да бъде полезна за повишаване на либидото при жените, но твърде големите количества могат да доведат до невъзможност да се достигне до оргазъм. Според данните на проучване хроничният алкохолизъм, дори и след години на трезвеност, може да доведе до дългосрочно увреждане на сексуалната активност
 
Пушачите имат още една основателна причина да се откажат от вредния навик. Тютюнопушенето не е полезно за кръвообращението, като вредата е за сърцето и половите органи. Според експертите пушенето е тясно свързано с еректилната дисфункция
NEWS_MORE_BOX
 
 
Медикаментите също могат да бъдат причина за понижено либидо. Специалистите обясняват, че от Администрацията по храните и лекарствата не изискват тестване или съобщаване за странични ефекти на лекарствата, свързани със сексуални нарушения. Трябва да се има предвид, че в голяма част от случаите на неспособност за достигане на оргазъм, причината е в прием на даден медикамент.
 
Антидепресантите например са известни с понижаване на сексуалното желание. Също така, всичко, което води до изсушаване на слузните мембрани – като антихистамини, може да допринесе за вагинална сухота. В тези случаи проблемът следва да се обсъди със специалист.