Ако попитаме няколко човека какво има носи сексът, всеки ще отговори по различен начин. За голяма част от нас той е начин за забавление и наслада. Ако зададем същия въпрос на лекарите обаче, те ще ни разкрият как интимният контакт влияе на здравето ни. Да, сексът не е само сливането на две тела, а нещо много повече. 
 
Двама от най-известните сексуални изследователи - Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън изучават по-подробно отделните етапи от протичането на половия контакт. Те са четири - възбуда, плато, оргазъм и отпускане. Те се усещат различно при всеки човек, но въздействието на секса върху тялото им е едно и също. 
 
Ето четири начина, по които сексът помага на организма: 

1. Облекчава болката, понижава стреса

Хормоните, които мозъкът ни освобождава по време на секс, помагат за облекчаване на болката и намаляване нивото на стреса. Проучване от 2010 г. , проведено в Принстън, установява, че плъховете, които са били по-сексуално активни, са много по-малко тревожни. Причината е, че сексът стимулира растежа на клетките в хипокампуса (област на мозъка, свързана с регулирането на стреса и напрежението).
 
Въпреки че не можем да сравняваме на 100% плъховете и хората, има много доказателства, че резултатите ще бъдат същите и при човешките същества. Едно е сигурно - ендорфините, освободени по време на секс, действат като естествени обезболяващи. Много сексолози препоръчват правене на секс или маструбиране по време на циъл, защото имат способността да облекчават менструалните спазми

2. Сексът укрепва връзката

Колкото и странно да звучи, окситоцинът, който се освобождава по време на интимен контакт, прави връзката по-здрава. Когато една двойка има по-чести контакти, проблемите в отношенията намаляват. При липса на секс във връзката конфликтите между двамата се увеличават заради пониженото ниво на окситоцин. Колкото повече оргазми имат мъжът и жената, толкова по-голяма хармония има във взаимоотношенията им.

3. Сексът се грижи за сърцето


Интимният контакт може да повиши сърдечната честота, кръвното налягане и да промени дишането. Кръвта се насочва към пениса, влагалището и зърната, което ги прави хипер-чувствителни към сетивните входове. Тъй като тялото работи по-усилено по време на секс, отколкото в покой, самият акт подпомага сърдечна издръжливост. Сърдечният ритъм се увеличава от около 70 удара на минута до 150. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Сексуалната активност може и да навреди на сърцето, най-вече при възрастните хора, които имат здравословни проблеми. 
 
Проучвания показват, че сексът подобрява и имунната система. Например изследване на психолозите Карл Чарнецки и Франсис Бренан младши установява, че учениците, които са правили секс веднъж или два пъти седмично, имат много по-високи нива на имуноглобулин А, което е един от първите имунни отговори на организма срещу вирусите. Тоест те имат по-малък риск от настинки, в сравнение с връстниците им, които не са правили секс. 

4. Сексът е домашен фитнес

Интимните отношения не само разгорещяват тялото, но и помагат за топенето на калории. Ако изпробвате различни пози, може да натоварите тялото си без да ходите на фитнес. Има основни мускулни групи, които със сигурност се повлияват от секса, особено ако е по-продължителен. По-високата активност може да помогне за премахването на между 85 и 250 калории. Това не е достатъчно, за да влезем във форма и не може да замени тренировката с инструктора ни, но със сигурност помага поне малко на тялото ни. Укрепва най-вече бедрата, корема, ръцете.