Предпазните средства са от първостепенно значение за всеки сексуално активен човек, но истината е, че понякога дори те не могат да ни предпазят напълно. Има полово предавани болести, с които може да се заразим дори и при пълна сексуална превенция. Така е, защото има някои предавани предимно по полов път заболявания, които може да прихванем и с целувка.

 

Да практикуваш изцяло обезопасен секс и да прихванеш полово предавана болест от целувка с партньора е истински малшанс. Макар и редки обаче, такива случаи се установяват и учените подробно проследяват кои са заболяванията, които може да прихванем по този начин. До момента е изяснено, че има поне 3 такива, но е установено и че някои болести запазват „правото“ си да се предават единствено по сексуален път.


 

Херпес
Херпесът на устата много лесно може да се предаде при целувка чрез секретираната течност, съдържаща множеств охерпесни вируси. Съвременните проучвания показват, че херпес симплекс вирус тип 1, предизвикващ херпеса на устните, може да провокира поява и на генитален херпес, който доскоро се считаше, че се отключва единствено от полово предавания херпес симплекс вирус тип 2. За да се задълбочат нещата, учените установяват, че с херпес може да се заразим и при целувка с носител на вируса, който в момента няма изявен кожен проблем.

 

Сифилис
Първата проява на сифилиса са ранички в интимната област или покрай устните, които често се бъркат с тези при херпеса. Заразяването с бактериите причинители е основно чрез директен контакт и може да стане дори с целувка, когато партньорът има раничка от сифилис покрай устата си. Затова към подобни кожни прояви трябва да се подхожда внимателно, особено при хора, често сменящи партньорите си.

 

NEWS_MORE_BOX

 

СПИН
Вирусът ХИВ, причиняващ СПИН, се предава единствено чрез спермата, вагиналния секрет, кърмата и кръвта. Няма данни, че може да се предаде чрез слюнката, но има документирани случаи, когато ХИВ се предава между двама души, които имат макар и дребни кървящи ранички в устата си (афти, кървящи венци и др.).

 

Успокояващото за всички, които не искат да стигат до крайности в превенцията на риска от целувките, е, че има и полово предавани болести, които остават твърдо в тази рамка на разпространението си. Проучванията сочат, че няма никакъв риск целувката да ни разболее от сериозни заболявания като хламидия или гонорея например.

 

Малка утеха, но пък съществена. Поредно доказателство, че повечето неща в секса са въпрос на шанс, дори при премерен и напълно профилактиран риск.