Навлизането на оралните контрацептиви в съвременната медицина изиграва съществена роля в еманципирането на съвременната жена. Те позволяват на нежния пол да изпитва пълното удоволствие от сексуалния контакт, без опасност от забременяване. През последното десетилетие, обаче, се откирват все повече неприятни страни на този противозачатъчен метод. 
 
При дамите на възраст над 35, и особоно при тези които пушат, страдат от сърдечно-съдови заболявания или високо кръвно налягане, риска от появата на странични ефекти е силно увеличен. Тези ефекти варират от незначителни – гадене, главоболие, напълняване, нередовен цикъл и понижено сексуално желание до силно негативни – болка по време на секс, скокове в кръвното налягане и силно завишен риск от сърдечен удар и инфаркт.
 
Преди употребата на хормонални орални противозачатъчни, е желателна консултация с лекар, но трябва да се знаят и три важни факта:
 

1. Има два типа орални контрацептиви.

Различават се по двата типа хормони, които използват: синтетичен прогестерон (прогестин) или естроген. И двата вида имат влияние върху хормоналния баланс на цялото тяло и могат да изострят подлежащи хронични заболявания.
 

2. Могат да повлияят детоксификацията

Менструационния цикъл на жената е неприятна, често болезнена и стресираща физиологична нужда. Освен функциите на цикъла за женската плодовитост, обаче, чрез него се извършва и премахване на някои токсини от тялото, които се натрупват от метаболизма в кръвта. Хормоналните контрацептиви забавят кръвотечението, което може да доведе до натрупване на токсини и промени в метаболизма.
 
NEWS_MORE_BOX

3. Синтетичният естроген увеличава риска от остеопороза.


Костите на човека са изградени от външен, твърд слой и вътрешено гъбоподобно ядро, изпълнено с малки пори. При заболяването остеопороза, порите в ядрото се разширяват твърде бързо, което остлабва структурата на цялата кост и води до много по-лесни счупвания (фрактури). Интерлевкин-6 е молекула, която участва в костната резорбция (поемане) на минерали. Завишените количества естроген потискат синтезирането на тази молекула от костните клетки. Пониженото количество приети минерали водят до остлабване на костта и разширяване на вътрешните пори, което е най-честата причина за остеопороза.