За хората под 25-годишна възраст съществува ваксина, предпазваща от HPV – човешкият папилома вирус. Въпреки това, инфекцията с HPV е най-разпространеното полово предавано заболяване в САЩ. Следните данни са насочени най-вече към полово активни хора, обмислящи пътуване или престой в щатите.
 
25% от мъжете и 20% от жените в Америка са преносители на HPV вируса по данни на CDC – Центъра за контрол и превенция на болестите.
 
Някои щамове на папилома вируса водят до развитието на генитални брадавици и са нискорискови спрямо опасността от раково заболяване. Други щамове на вируса са високорискови и причиняват с висока честота рак на маточната шийка и на вагината при жените, на пениса при мъжете и на ануса и гърлото при двата пола.
 
За периода 2013-2014 г. било установено, че 45% от всички мъже от 15- до 60-годишна възраст пренасяли някой от щамовете на HPV а 25% имали в телата си поне един от високорисковите щамове, водещи до развитието на раково заболяване след инфектиране. За жените в същата възрастова граница данните сочели за заразяване на 40% от тях с обикновени щамове и 20% -с раково-причиняващи.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Известни са 109 различни типа човешки папилома вируси. Някои експерти са на мнение, че около 70% от раковите заболявания на главата, гърлото и врата се дължат именно на първоначална инфекция с онкогенен човешки папилома вирус. 
 
Световната здравна организация е издала официална препоръка за употреба на ваксините срещу HPV. Те са най-ефективни, когато се прилагат в периода 11-12 или 12-13 години. Необходимо е да се ваксинират както момичетата, така и момчетата, понеже те са основният вектор за полово разпространяване на инфекциозното заболяване.
 
САЩ е една от малкото държави по света, които извършват подобни статистически наблюдения и ги огласяват публично. Напълно вероятно е в други държави процентът заразени преносители на вируса да е много по-голям.