Около 10% от жените никога не са изпитвали оргазъм по време на сексуалните си отношения или при мастурбация, твърди Лоан Кол Устън дипломиран водещ психотерапевт в областта на сексологията и брачното консултиране в САЩ и автор на книгата „Секс материя“.


Според нея, чрез подходяща терапия жените могат да се научат да достигат до върховото удоволствие от половия контакт с любимия си човек. За целта жената първо трябва да развие умения да балансира между интензивните и по-релаксиращите действия по време на секс.


Погрешно е схващането, че жената може да изпита удоволствие като просто се отпусне. Объркването идва от там, че на жените действително им се дава този съвет по време на секс. Под отпускане обаче се има предвид съвсем друго умение, което е обвързано с емоционалното състояние. За да се достигне оргазъм в действителност, е необходимо активиране на мускулите и изпитване на напрежение в тях след съкращаването им. В медицинския език явлението е познато като миотония. Лоан Кол Устън споделя, че в практиката й част от жените успяват да достигнат до върховото удоволствие като включат мускулите на краката, корема и хълбоците си.

При оргазъм жените изпитват контракции на мускулите в малкия таз, същите които помагат за задържането на урината. Ритмичното свиване на тези мускули ускорява кръвообращението и води до по-висок приток на кръв в гениталиите. Притокът на кръв, свиването на мускулите са тясно обвързани с възбудата.


За да достигне до оргазъм, жената действително следва да се отпусне като изхвърли от мислите си всички проблеми. Да фокусира мисленето си върху усещанията, които получава. Естествено, припряността, неспокойствието, нервниченето, въобще негативните мисли, могат само да попречат на процеса на възбуждане.


Първата препоръка на специалистите е практична. На пръв поглед - изглеждаща елементарна, но не така лесна за изпълнение на практика. По време на половия акт е необходимо да се започне изпълнение именно на тези два важни детайла: когато се прави секс да се постигне пълна отдаденост на действието, и тялом, и духом, и се започне, второ, използването на мускулите на влагалището.  


Възможно е недостигането до оргазъм да се дължи и на медицински проблем. Подобни случаи обаче са рядкост. Причината може да се установи при преглед. Приемът на някои медикаменти също действа неблагоприятно върху тази способност на жената. В тези случаи решение се търси при висококвалифициран лекар. При всички останали, специалистите препоръчват упражнения за подобряване на кръвопотока в малкия таз и гениталиите и използването на лубриканти за подобряване на усещанията при акта.