Вероятно сте чували един специфичен коментар заради по-дръпнатия характер на един или друг човек... Не му пуснали или не ѝ обръщат достатъчно внимание в леглото...


Добре де, а не е ли по-приятно да се вгледаме в човек, който излъчва сексуална увереност. И в какво точно се състои тя... Харизматичността ли е качеството, по което да познаем, че някой води задоволителен сексуален живот. Това не се измерва в: колко пъти на седмица или денонощие правим секс и колко партньора задоволяват нуждите ни.


Ето няколко признака, определени от изследователи в сп. PLOS One, които могат да ни ориентират идеално. Все пак ще посрещаме Нова година очакват ни и нови запознанства, а и има връзки, които чакат да бъдат заздравени, нали?!1. Помислете дали не е така - тези, които се чувстват удовлетворени в леглото и редовно прибягват до този метод за поддържане на щастието и стандарт на живот рядко изпитват смущения относно тялото си. Истината е, че не идеално изваяната фигура, бицепсите или пищният бюст правят хубавия секс, нали? И това се доказва от проучване на Тексаския университет, от което се заключава, че тези жени, които имат най-висока оценка за тялото си, се и чувстват сексуално задоволени в най-висока степен. Допитваните дами са на възраст между 18 и 49 години.


Тази теза си има логическа връзка: когато сме съсредоточени върху големината на корема си, например, потискаме и не даваме воля на усещанията, които ни носи сексът в неговата игра и акт. Нещо повече, това има отношение към отделянето на полови секрети и способността да изпитаме оргазъм. 


Какво бихме могли да предприемем в случай, че големият корем ни притеснява? Дежурните съвети са да преминете към по-здравословен хранителен режим или повишите физическата активност. Повярвайте, редовните спортни занимания правят с организма и фигурата чудеса за кратко време! Потърсете, ако трябва професионален консултант, който ще ви помогне да изваете тялото, с което да се чувствате по-комфортно. 


После, приемете, че няма как да сме идеални, въпреки че хиляди изображения от екраните ни заливат с перфекционизъм – моля, моля, нали си знаем, че той не е действителен! 


Започнете да слушате повече сърцето си – ако то бие за любов, какво значение имат размерите тук и там!

 

2. Познавате ли хора, които ви впечатляват със самоувереността да поискат от шефовете каквото им хрумне почти, но не с онзи капризен тон или неприятни за слушане претенции. Те го правят толкова откровено и естествено... Е, тези хора, очевидно се радват на задоволителен сексуален живот и са си за завиждане!


Според секстерапевта д-р Алин Золдброд добрият секс е най-вярната рецепта за перфектен живот. 


Постарайте се това правило да приложите първо в интимната си връзка. Започнете да искате от партньора, споделяйте усещанията и желанията си в леглото. Щом сте заедно, за да правите секс, то удоволствието да изпитваш и да даваш вървят ръка за ръка...

 

3. Ангажирани сте със списък от задачи. Вмъкнете в списъка и секса. Разбира се, няма как листчето да стои на магнит на хладилника, ако щъкат любопитни четящи деца... Но дори и тогава покана с формата на сърце, може да припомни за задължението ни да задоволим тази първична потребност на тялото ни, която споява отношенията ни с любимия човек, освен че ни дава здраво сърце и нормално кръвно.


Разбира се, най-приятно е, когато сексът се случва непланирано и спонтанно, но трябва да си признаем, че съвремието рядко ни дава подобни възможности и ако чакаме на случайността...


Така че не пречи в края на работната седмица да оставите децата на тъщата или свекървата и да посветите нощта на себе си като двойка. Не забравяйте преди това, че дори краткото излизане навън заедно ще ви зареди. Пригответе си лека вечеря, добавете афродизиак.

 

Опитайте да се освободите от стреса чрез подходящо средство – масажът винаги помага, но същото би могло да се постигне с друго приятно за двамата занимание, гледане на филм, топла вана...

 

4. Знаете ли колко пъти правите секс? Ако не, значи сте от онези щастливци, към чийто пример се стремим. Започнете ли да броите колко пъти и често правите секс с партньора си, то значи има някакъв проблем... Някой в двойката не е задоволен или единият е насилен – къде е напасването или има разсейване?

 

По принцип, да си поставите задача като двойка, по-често да правите секс има най-благоприятен ефект върху самочувствието и здравината на връзката ви. В подобен дух е анализът от проучването на известен сексолог д-р Кристин Зайзинг от Сан Диего, публикуван в Journal of Economic Behavior & Organization.


Фокусирането обаче върху числото, дали за седмица или месец няма значение, отнема от удоволствието, избягвайте го. Същото се отнася и ако се насилвате да правите секс, защото трябва. Все пак това е занимание, което следва да носи удоволствие. По-добре е фокусът да е насочен към предразполагането в този случай. Поне докато си върнете регулярността му.

 

NEWS_MORE_BOX

 


5. Ако не ви харесва сексът, няма как да се стремите към него. Въпросът е защо не го харесвате? Отговорът не е обвързван нито честота на практикуването му, нито с това дали всеки път достигате до оргазъм. Добрият секс има две задължителни условия. Първото, да се чувствате добре – физически и емоционално. И да си пасвате с партньора – в леглото и да се чувствате близки с него като личности.
Ако свързвате секса, с аромат на ванилия, канела или си представяте чаша червено вино... О, вие обичате секса и тази точка не беше за вас!

 

6. Не правите секс на всяка цена! Всъщност, това е показател за добро сексуално самочувствие. Секс по задължение, съжаление, защото няма с кой, нечие настояване и фикс идея, е да си играеш на руска рулетка с либидото. Ако пропуснете един път защото не се чувствате в кожата си, правите услуга не само на себе си, но и на партньора си. Естествено, отказът трябва да е направен по начин, който да не отблъсне и обиди – просто обяснете как се чувствате. Щом се обичате или най-малкото уважавате това е достатъчно. В този случай следващия път ще покажете на партньора си своята отдаденост. Понякога не е грешка и въпреки нежеланието ласките да продължат. С тях настъпва отпускане и желанието за секс се появява от само себе си. Относно останалите случаи – те са за друга статия...

 

7. Рутината убива желанието за секс. Не е новина. При голяма част от двойките в един момент от съвместния им живот настъпва момент, в който установяват, че са изпаднали в някаква рутина в леглото. Това се отразява пагубно на интереса им към интимност. Като лек тук действа внасянето на нови елементи в сексуалната игра – дали ще пробвате нови пози, места, няма значение, стига методът да работи. Истината е, че без усилия, положени от двамата, чудеса няма как да се очакват. И не забравяйте, че ако не изпитвате удоволствие от секса с партньора си, той/тя ще го разбере. По-добре споделете и откривайте нови възможности за поддържане на либидото заедно.

 

8. Всъщност, ако сте щастливи заедно, няма как да изпитвате незадоволеност в леглото. Какво има да се споменава повече по тази точка?! Има проучвания, които доказват, че сексуалната удовлетвореност е правопропоционална на усещането за щастие, което двама души изпитват, когато са заедно. И това се доказва с измерване на щастието по скали, честота на секса, привлекателност, способности в леглото...

 

9. Не забравяйте, че контактът помежду ви през деня е важен. Няма как да стане винаги - щракаш с пръсти и хайде в леглото. Може, в началото. Може, когато страстта е силна. Но... Чувството трябва да се поддържа, ако държим да имаме продължителен живот като сексуално задоволени личности. Такъв е резултатът на проучване, публикувано в Journal of Integrated Social Sciences през 2011 г. Та, това е – флиртувайте винаги, когато може, нищо, че сте заедно от дълго дори.

 

10. За да изпитваме задоволеност от секса, трябва да сме наясно кой секс е здравословен и какво значи да водиш здравословен сексуален живот. Тук реализмът не е излишен, той е необходимо условие. Ясно е, че страстта няма как да е една и съща при една продължителна връзка. Тук по-скоро е важно заедно с партньора си да сте на едно мнение как можете да разнообразите усещанията си, за да предотвратите отегчението помежду си. И това вече е въпрос на съвместен избор и споразумение... Опитайте се обаче разнообразието да сведете възможно повече в рамките на двойката. Другото винаги крие риск от изместване на фокуса...