Ако сте като повечето мъже, значи предпочитате да игнорирате болката пред това да посетите специалист за изясняване на причината. Докато в повечето случаи мъжете изпитват болка само при мисълта за нея в тестисите, в други действително се касае за здравословен проблем. Тогава всяко отлагане може да наложи предприемане на драстични мерки. Така че при болка в слабините, по-добре е да се преодолее неприязънта към лекарския кабинет, отколкото след това да се съжалява за липсата на кураж.

Първа част на материала


4. Хематоцеле
Парализиращата продължителна болка понякога се дължи на хематоцеле. Понякога след отминаването на пронизителна болка след удар засегнатият не подозира, че може да е наранен сериозно. По-късно болезнеността се възвръща.

При хематоцеле се получава събиране на кръв в обвивките на тестиса вследствие на нараняването на тъканите.

При хематоцеле се изисква почивка на легло. Възможно е да се наложи дренаж, оперативна намеса. Лечението зависи от нараняването и степента на дискомфорт. Ако хематоцелето не е вследствие на травма, включително след операция, то специалистът следва да потърси причината за него. Хематоцеле може да се получи и при усукване на тестисите и възпаление на тестиса и обвивките му.


5. Епидидимит
Придатъкът или семепроводът, идващ от тестиса, се нарича епидидим. Дължината му е около 50 см. В него се събира и узрява отделената сперма и се осъществява предвижването й. Възпалението на семепровода в частта му близо до тестиса, се определя като епидидимит. Най-често причината е навлизане на бактерии през уретрата. Причинителите в повечето случаи са гонорея, хламидия или бактерии, които нормално се намират в чревата.

При това възпаление тестисите се подуват, кожата на  скротума се зачерява. Състоянието е болезнено, особено при еякулация или движения на червата. Възможно е да се изпитват чести позиви за уриниране и има кръв в спермата.

Епидидимитът се лекува успешно с антибиотици. При сериозните случаи обаче може да се стигне и до оперативна намеса, при която да се отстранят част от засегнатити тъкани. Колкото повече се отлага консултацията с лекаря при оплакването, толкова повече се усложнява състоянието.


6. Варикоцеле
Колкото и неочаквано да е, варикоцелето е често срещано. Става причина за инфертилитет при мъжете. Два от пет случая на стерилитет при тях се дължат на варикоцеле.
При състоянието засегнатия описва различни усещания в скротума при промяна от изправено в седнало положение. В стоеж мъжът изпитва чувство, сякаш на изпълване на скроталната и  движение в скротума. Това чувство изчезва при седеж.
Наличието на разширени вери в скротума се означава като варикоцеле. Състоянието засяга кръвообращението, осигуряването на кислород на тъканите и извеждането на венозната кръв.

Болката може да е умерена или силна. Влошава се в продължение на деня. Състоянието се диагностицира по-лесно при напредване на процеса. По-често е засегнат е левият тестис.

Варикоцелето се третира лесно – специалистът назначава противовъзпалителни средства или се провежда малка операция, при която се коригират засегнатите венозни съдове.
 

Останалите причини