Ако сте като повечето мъже, значи предпочитате да игнорирате болката пред това да посетите специалист за изясняване на причината. Докато в повечето случаи мъжете изпитват болка само при мисълта за нея в тестисите, в други действително се касае за здравословен проблем. Тогава всяко отлагане може да наложи предприемане на драстични мерки. Така че при болка в слабините, по-добре е да се преодолее неприязънта към лекарския кабинет, отколкото след това да се съжалява за липсата на кураж.


1. Ингвинална херния
Хернията е често срещан проблем при мъжете. Хернията може да се получи в различни области на тялото, но най-често се случва при изсипване на мастни тъкани или черва през образувал се отвор в коремната стена.
Един от признаците за ингвинална херния е наличието на болка в тестисите. Болката се изпитва в тази част на скротума, която е близо до свивката на краката и тялото.
Защо болката се изпитва точно на това място? Просто, хернията изминава същия път, който са изминали тестисите при слизането им в скротума при феталното развитие на момчето малко преди раждането му.
При ингвинална херния изпадналите тъкани създават силен дискомфорт в скротума.


2. Рак на тестисите
Знаете ли, че с възрастта рискът от рак на тестисите нараства при мъжете? Най-висок е при тези от кавказки тип (европеидна раса). Добрата новина тук е, че в много редки случаи болката в тестисите може да е вследствие на раково заболяване. Само при един на 10 мъже с тази диагноза се сочи това оплакване. Появата на болката в този случай зависи много от това кога е открито туморното образувание. За тези 10% от мъжете, които неоснователно смятат, че болката е признак на рак, лекарите поясняват, че при раково заболяване по-скоро се изпитва тежест и дискомфорт при тестисите или пък те видимо изглеждат по-големи, скротумът – подут. При рак на тестисите обикновено се изпитва болка в кръста или ниско в корема. Образува се течност в скротума и се появява усещане за топлина и чувствителност в гръдния кош. Тези симптоми трябва да се споменат на лекаря, за да се ориентира адекватно за състоянието на мъжа.
Тук по-скоро е важно правилото – щом забележите необичайна промяна в областта на тестисите, потърсете лекар. Що се отнася до рака на тестисите, ранното му откриване е от изключително значение.


3. Торзия – усукване на тестисите
Това е един от случаите, които изискват спешна медицинска намеса. Забавянето може да е фатално.
Скротумът представлява кожна торбичка, в която свободно са разположени тестисите. Понякога при движение е възможно да се получи усукване на семенната връв, което сериозно влошава кръвоснабдяването на съответния тестис. Болката при усукване се усеща от към скротума и действително е изключително силна. Възможно е да се изпитва болка в единия или другия тестис, но при всички случаи тя не може да се пренебрегне, агонизираща е. Налага се спешна хирургическа намеса, която да предотврати увреждането на тестиса. При операцията освен, че ще бъде преодоляно усукването, хирургът ще се погрижи да се избегне този проблем в бъдеще.


Втора част на материала