Първа част на материала

 

6. полза
По време на полов акт се увеличава производството на хормона окситоцин. Не случайно той се определя като един от хормоните на любовта. Окситоцинът отговаря за усещането за привързаност и близост, подчертава д-р Бритън. 

Изследователи от университета в Питсбърг и университета в Северна Каролина провеждат изследване на 59 жени пред менопауза, след и преди секс и констатират, че колкото по-голямо е желание на жените да се гушкат с партньора си след половия акт, толкова по-високо е нивото на окситоцин в организма им.

Окситоцинът е свързан и с чувството за щедрост, затова не се учудвайте, ако след секс се почувствате по-щедри към партньора.


7. полза
Окситоцинът стимулира отделянето на ендорфини. Ендорфините имат успокояващо и намаляващо болката действие.

При главоболие, болка в ставите или предменструални симптоми, сексът може значително да намали болката, именно благодарение на високите нива ендорфини. Така че, не се отказвайте от ласки дори и при лек дискомфорт, казват специалистите.


8. полза
Окситоцинът помага за здрав и спокоен сън. Ето защо след секс ни се доспива.

Добрият и здрав сън е предпоставка за много положителни емоции през деня, както и за поддържане на здравословно тегло и нормално кръвното налягане.


9. полза
Честата еякулация при мъжете, особено около 20-годишна възраст може да намали риска от рак на простатата при напредване на възрастта, съобщават австралийски изследователи, публикували твърдението си в British Journal of Urology International.
Изследването не показва пряка зависимост между риска от рак и сексуалната активност при мъжете достигнали 30, 40 и 50 години. Изследователите обаче откриват връзка между честотата на еякулацията и този риск. Ако мъжете на двайсет години постигат еякулация по пет и повече пъти седмично намалят риска от рак на простатата с 1/3 в много по-късна възраст, твърдят учените.

При честа еякулация, по 21 или повече пъти месечно, рискът от рак на простатата е значително намален, в сравнение със случаите на 4-7 пъти постигната еякулация на месец, се споменава в списание Journal of the American Medical Association при анализ на друго проучване.


10. полза
Има жени, които имат много слаби тазови мускули, което е предпоставка за някои здравословни проблеми.

За да укрепят тазовата мускулатура се препоръчва дамите да практикуват упражненията на Кегел (Kegel). Те имат за цел да заздравят тазови мускули. Препоръчват се и за жени, които страдат от инконтиненция. Упражненията на Кегел се предлагат и като начин за промяна на усещанията по време на секс при жените и по-лесно достигане до оргазъм.

Жените, практикуващи Кегел по време на секс, изпитват по-голямо удоволствие от половия акт и едновременно с това, намаляват риска от появата на инконтиненция с напредване на възрастта, е мнението на сексолозите.
Не сте ли съгласни?! Сексът се оказа доста полезен в различни здравни аспекти и ползите му се простират далеч извън спалнята...