Сигурно последното нещо, което ни идва на ум, когато правим секс, е че укрепваме имунната си система и се грижим за добрата си фигура, но факт е, че му ги дължим, казва д-р Джой Дейвидсън, психолог и сексолог от Ню Йорк. Благодарение на секса ние се чувстваме по-добре по много начини, споделя специалистът, базирайки се на научни изследвания.1. полза от секса
Една от големите ползи по време на полов акт е понижаване на кръвното налягане и цялостно намаляване на стреса, според резултати от изследване на шотландски учени, публикувани в списание "Биологична психология“.
В изследването участват 24 сексуално активни мъже и жени. Учените им задават поредица от стресиращи въпроси, като проследяват промените в кръвното налягане. При анализа на данните се прави следният извод: хората, които са имали полов акт или други сексуални преживявания преди теста, се справят със стресиращите въпроси много по-леко от сексуално въздържалите се, констатират изследователите.
Друго проучване, публикувано в същото списание, доказва положителното въздействие на интимната прегръдка между сексуалните партньори върху кръвното налягане при жените  – намалява го.2. полза от секса
Редовният полов живот означава по-добро физическо здраве. Хората, които правят секс веднъж или два пъти седмично, произвеждат по-голям брой имуноглобулин А (IgA).
Имуноглобулин А, функционира като антитяло в имунната система на организма и предпазва от грипни и простудни заболявания, както и от други сериозни инфекции, твърдят учени от университета Уилкс в Уилкс-Бар, Пенсилвания.
Доказателството: при изследването на слюнката на 112 сексуално активни студенти, учените установяват по-високо съдържание на IgA.3. полза от секса
Сексът е страхотен начин да се поддържа физическа активност. Още повече, 30 минути секс изгарят 85 калории, твърди сексологът д-р Пати Бритън от Лос Анджелис, президент на американската асоциация на педагози и терапевти по сексуално поведение. На пръв поглед това не означава много, но ако се пресметнат 42 сесии по 30 минути секс, се получават 3570 калории, което е напълно достатъчно, за да се свали половин килограм. Ако увеличите приятното занимание на час, то същото тегло ще се губи за 21 дни.
И без да смятате, просто е ясно: колкото по-често се практикува сексът, толкова по-продължителен е половият акт, колкото по-продължителен е сексът, толкова повече калории се изгарят, а това значително намалява телесната маса.4. полза от секса
Възрастните хора, които се притесняват, че по-време на секс има по-голяма вероятност да получат инфаркт или инсулт, могат да са спокойни. Доказано. От проучване на английски учени, публикувано в списание  Journal of Epidemiology and Community Health.
Резултатите от проучването показват, че хората, които водят редовен полов живот, правят секс веднъж или два пъти седмично, редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания.5. полза от секса
Една от 237-те причини хората да обичат да правят секс е подобряване на самочувствието, показва изследване на тексаския университет, публикувано в Archives of Sexual Behavior. Друга причина – заради чувството за контрол и удоволствието.
Сексът мотивира хората да взимат сигурни решения, твърди д-р Джина Огден, сексолог и семеен терапевт в Кеймбридж, Масачузетс като обяснява: "Хората, родени със самочувствие, са полово активни и те правят секс, за да се чувстват още по-добре. Ако сексът е с обичан партньор и е това, което искат, резултатът е непоклатимо самочувствие."


Останалите 5 ползи от секса