Тъгата

Обикновено се смята, че консенсусната сексуална дейност е свързана с положителни емоционални преживявания. Постсексуалната тъга обаче представлява контраинтуитивен феномен, по време на който един от двамата сексуални партньори бива обзет от необясними чувства на меланхолия, тъга и дори раздразнителност, след принципно задоволителен сексуален акт.

 


Проблемът

Имайки предвид контекста на ситуацията, подобни реакции са трудни за възприемане от участниците в сексуалния акт. От една страна, хората, преминаващи през подобно състояние, не знаят защо се чувстват по съответния начин и изпитват проблеми да дадат адекватно обяснение. От друга страна, отсрещният партньор може да изпита вина за неочаквания емоционален изблик.

 

Жените

Не само че постсексуалната тъга е реален феномен, но той се оказва и често срещан. Проучване, публикувано през 2015 г. в Sexual Medicine, споделя, че 46% от запитаните жени са преминали през състоянието поне веднъж през живота си, а 5% от тях са го изпитали няколко пъти в краткия период от 4 седмици.

 

Мъжете

Докато състоянието е било приписвано предимно на жени, тазгодишна публикация в Journal of Sex & Marital Therapy съобщава, че постсексуалната тъга не пропуска мъжете. Австралийският изследователски екип е изследвал повече от 1 200 мъже посредством онлайн въпросник, установявайки, че 41% са имали опит с необяснимата емоционална реакция поне веднъж през живота си, а 20% от тях - през последните четири седмици. До 4% споделят, че редовно преминават през подобен тип меланхолия. Ако не друго, резултатите са показателни, че мъжките сексуални и постсексуални изживявания са много по-нюансирани и сложни от предполагаемото.

 

Обясненията

  • На по-фундаментално ниво, състоянието може се обясни с протичащите хормонални промени. Например по време на секс организмът се радва на високи нива на допамин. В този ред на мисли, съществува хипотеза, че меланхолията се дължи на резкия спад на хормона след секс.
  • На лично ниво, постсексуалното състояние може да е момент на срам и съжаление. Уязвимостта и свободата, които в един момент се усещат приятно, в друг, подобно на махмурлука, се възприемат като бреме.
  • Друго възможно обяснение е наличието на травматичен сексуален опит в миналото, който да се проявява психологически дори по време на нормални сексуални отношения.

 

Комуникацията

 

Понякога периодът след секс е топъл, но понякога е неудобен и дори ужасен. Негативната комуникация след секс - или около разочароващо сексуално преживяване, което не покрива нечии очаквания – е сериозен проблем за участниците. Ако сексът и комуникацията не ви се струват задоволителни и сигурни, то е напълно разбираемо, че може да се почувствате меланхолични. Обърнете внимание на това чувство и се опитайте да проследите от къде идва, така че да го избегнете в бъдеще.