Проучване от 2004 г. установява, че високата честота на еякулация може да намали риска от рак на простатата. Проучването изследва приблизително 30 000 мъже, разглеждайки колко често те стигат до еякулация по време на секс, както и колко редовни са половите актове.


Те заключават, че онези, които еякулират повече от 21 пъти на месец, имат по-малък риск от рак на простатата в сравнение с мъжете, които еякулират само 4–7 пъти на месец или дори по-малко.


През 2016 г. учените, които вземат участие в първото проучване вземат решение да удължат изследването с още 10 години, за да задълбочат изучаването на риска от рак на простатата и протективното влияние на секса и по-конкретно еякулацията.Към момента резултатите от проучването, на база четирите години, които са изминали от зададения десет годишен период потвърждават твърдението от изследването през 2004 г., а именно мъжете, които еякулират често, имат по-малък риск от рак на простатата, от тези, които еякулират по-рядко.


Но далеч не само в това се изразяват ползите от секса, както за мъжете с представените резултати от проучването, така и за нежния пол. Проучване върху сърдечносъдовия риск и високото кръвно налягане показва, че редовният секс има изразен положителен ефект особено върху женския пол.


В същото време по отношение на пациенти със сърдечни проблеми – те трябва да се консултират с лекуващия си лекар, особено при скорошни инциденти. Със специалист се уточнява както редовността, така и интензивността на половите актове, обикновено след предварителни функционални изследвания – тестове на тредмил или велоергометър с натоварване.


Според Американската сърдечна асоциация високото кръвно налягане може да повлияе както на либидото, така и на способността на мъжа да постигне и поддържа ерекция.

 

Медикаментите за високо кръвно налягане също могат да намалят либидото и да причинят еректилна дисфункция. Освен това много пациенти с хипертония имат опасения за безопасността, когато става въпрос за полова активност.


Ако медикаментите за високо кръвно налягане водят до сексуални затруднения, всеки пациент е задължително да говори с проследяващия състоянието му лекар, който при нужда да предпише различно лекарство или дозировка за облекчаване на неблагоприятните ефекти.