Жените, които имат чести полови контакти и са сексуално активни поне веднъж седмично, имат много по-нисък риск от навлизане в менопауза преди 45-годишна възраст в сравнение с тези, при които сексуланите контакти са по-рядко и от веднъж в месеца, показва ново проучване.


Изследователите забелязали, че жените, които съобщават, че се занимават със сексуални практики, независимо дали става дума за орален секс, мастурбация, дори докосване или само галене, без достигане на оргазъм, се оказват с 28% по-малка вероятност за настъпване на преждевременна менопауза. Сравнението е с групата на жени, които съобщават, че сексуалните контакти са по-рядко от веднъж в месеца или дори веднъж на шест месеца.


Водещият автор на изследването, кандидатът за докторант Меган Арнот обяснява, че резултатите от проучването показват, че, ако една жена намали половите си контакти или като цяло стимулацията и с различни практики в половата област, то към мозъка се подават сигнали, че няма нужда от така да се каже - инвестиране в овулация, което от своя страна води до преустановяване на ментруацията.По време на овулация защитните сили на организма започват да се понижават, което от своя прави тялото по-податливо на различни болести, най-често инфекциозни. Поради тази причина при неполучаването на сигнал за нуждата от овулация, тялото започва да търси варианти, с които да съхрани един вид своята енергия и ресурси.


Изследването се основава на данни, събрани от 2936 жени, като основна кохорта. Средната възраст е изчислена при първото интервю на 45 години.


Жените са отговорили на няколко въпроса, включително дали са правили секс с партньора си през последните шест месеца, честота на сексуалните контакти, включително дали са извършвали и други сексуални практики - орален секс, сексуално докосване или галене за същия период. Най-честият модел на сексуална активност е бил веднъж седмично (64% от участничките).


Установява се, че жените, които правят поне веднъж седмично секс или друга сексуална практика имат с 28% по-малка вероятност при тях да настъпи менопауза. Сравнението е с жени, които твърдят, че правят секс дори по-малко пъти от веднъж в месеца. По същия начин тези, които заявяват за полов контакт веднъж месечно, са с 19% по-малка вероятност да навлязат в менопауза в сравнение с кохортата на жени, при които половите контакти са по-малко от веднъж на два месеца или по-дълъг период.