Ако сте в „моногамна“ връзка и някога ви е било изневерявано сексуално, тогава най-вероятно знаете колко трудно е да се справите с тази ситуация. Причината е, че подобна ситуация оставя дългосрочни промени в химията на мозъка ви - засягайки всичко от типа болка, която преживявате, до начина, по който оценявате бъдещите си партньори. Разбирането на неврологичното въздействие може и да не ни помага при преодоляването на изневярата, но ясно показва, че скръбта и тревогите не са за омаловажаване.

 

1. Изпитваме физическа болка


 

Подобна реакция не касае единствено изневярата. Всякакъв вид „разбиване на сърцето“ може да я предизвика. От Университета в Мичиган провеждат необичайно и дори леко жестоко проучване, по време на което визуализират мозъчната активност на доброволци, на които им се причинява лека физическа болка и които гледат снимки на техните бивши. И в двата случая се активират областите, които обработват сигналите за болка – вторичната соматосензорна кора и дорсалната постериорна инсула.

 

2. Полът определя как реагираме на изневярата

 

Според огромно проучване, проведено от Университета „Чапман“ върху 64 000 американци между 18- и 65-годишна възраст, 46% от хетеросексуалните мъже и 65% от хетеросексуалните жени посочват, че са по-афектирани от емоционалната изнерява, докато 54% от хетеросексуалните мъже и 35% от хетеросексуалните жени - от сексуалната изневяра. На какво се дължи тази разлика? Освен от социални и чисто индивидуални фактори, резултатите се влияят от еволюционни принципи, като например т.нар. „родителска тревога“ - идеята, че мъжете не знаят дали детето е тяхно, докато то не се роди.

 

3. Любовта е пристратяване.

 

Както невроучените обясняват, любовта, особено в интензивните й фази, следва същите пътища, които играят роля при възнаградителните процеси в мозъка. Хората, които са сериозно влюбени, показват силни реакции в каудатовото ядро, което освобождава големи количества химикали, каращи мозъка да се чувства приятно. Ако това изживяване се отнеме на влюбения, организмът му ще реагира все едно се опитва да откаже никотина, алкохола и на някои по-тежки наркотици.

 

4. Развиваме обсесивно поведение

 

Руминацията се определя като състояние, по време на което непрекъснато премисляме и преживяваме отново и отново причините, ситуационните фактори и последиците от съответното лошо преживяване. Със сигурност подобно поведение се дължи на пристрастяващия характер на любовта, но съществува и една особеност. Колкото по-често се случва руминацията, толкова по-неспасяема е връзката след изневяра.  
 
5. Изневярата влияе на бъдещите ни отношения

 

Докато изневярата може да повлияе негативно на почти всеки аспект от нечий живот, съществуват и някои положителни страни. Една от тях е еволюцията към по-разумен подбор на партньор. Това означава, че някои хора развиват по-внимателно око и са способни да надушват нежеланите характеристики в чуждото поведение по-точно.