Аналният секс е тема табу, но все по-голям процент от хетеросексуалните и хомосексуалните мъже и жени го практикуват. Към аналния секс се отнасят проникването на полов член в ануса, използването на секс играчки, както и оралните ласки в областта. Въпреки че е начин за доставяне нов вид усещания, аналният секс крие множество рискове, с които половите партньори трябва да бъдат наясно.

 

Кожата около ануса и ректалната лигавица са изключително богати на нервни окончания, което прави аналния секс добър начин за доставяне на удоволствие при жените. Удоволствието при мъжете произлиза от стегнатата мускулатура на аналния сфинктер, което предизвиква по-силно механично триене и по-силни усещания. Удоволствието при хомосексуалните мъже произлиза от стимулацията на простатната жлеза по време на акта.


 

За разлика от вагината, анусът не съдържа жлези, които да произвеждат естествен лубрикант и да подпомагат протичането на половия акт. По тази причина е нужно използването на лубриканти, за предпочитане на водна основа. Липсата на лубрикация може да доведе до силна болка и образуване на анални фисури (разкъсвания на кожата около ануса и на ректалната лигавица). За да не създаде отрицателни и болезнени усещания, е препоръчително преминаването към анален секс да бъде плавно и внимателно.

 

Използването на кондом по време на анален секс е задължително! Според Световната здравна организация (СЗО) аналният секс е най-рисков сред останалите типове сексуални контакти и при него съществува най-висок риск за разпространение на сексуално трансмисивни инфекции. Сред най-често срещаните полови предавани болести, които могат да се развият, са гонорея, хламидиална инфекция, СПИН, сифилис, човешки папилома вирус (HPV) и др. Повишеният риск от полово предавани болести при анален секс е свързан с намалената дебелина на ректалната лигавица и липсващата лубрикация, което създава условия за разкъсване на лигавицата и проникване на патогена в кръвния ток.

 

При хетеросексуалните двойки е изключително важно смяната на презерватив при преминаване от вагинален към анален секс и обратно. Бактериалната флора в дебелото черво води до развитие на патологичен процес във влагалището – вагинит.

 

Възпалението на правото черво се означава с термина проктит. Неизползването на кондом води до възпаление на кожата на пениса (балантит) и до проникване на бактерии в уретрата на мъжа и развитие на уретрит. Състоянието е съпроводено с болка и парене при уриниране, сърбеж и течение от пениса.

 

Аналният секс не е причина за възникването на хемороиди, но може да доведе до усложнението на такива. Използването на лубриканти може да намали риска от разкъсвания.

 

Въпреки че носи приятни изживявания, аналният секс трябва да се практикува отговорно и внимателно, тъй като е най-рисков сред останалите типове сексуални контакти и крие опасност от възникване на различни възпалителни заболявания – вагинит, проктит, балантит.