Освен доста ободряваща, тонизираща и зареждаща с ентусиазъм и добро настроение, Зумба може да се окаже и малко рискована за здравето, заради риска от травми, обясняват специалисти.

Най-честите травми са изкълчен глезен, скъсани сухожилия или мускулни връзки, навехнато коляно и др.

Специалисти съветват начинаещите да подхождат бавно и внимателно към танца. Синхронът и балансът на тялото е от изключително значение.

Зумба е танц с латиноамерикански произход. Смесва ритъм, танц, аеробика и фитнес. Изключително добра комбинация, която съчетава в себе си приятното с полезното. Едновременно с потапянето в латинските ритми и разтоварването от ежедневния стрес се горят калории, стягат се голям брой мускулни групи и се подобрява сърдечният ритъм.

За поддържане на добрия тонус оказват влияние и други танцови елементи, включени в хореографията на танца, като хип-хоп, самба, салса, меренге, мамбо, фламенко, бойни изкуства, Боливуд, танго и белиденс.

Тази комбинация от танци и ритми понякога обаче, ако не се изпълнява правилно, може да доведе до сериозни физически травми.

Специалисти напомнят преди да се усвои добре, Зумба да не се практикува без присъствието на инструктор-професионалист. Загрявката преди започване на танца също може да редуцира риска от травми, допълват експерти.