Лунният календар е използван в Древен Вавилон. Евреите и до днес ползват свой лунен календар. Китайският хороскоп също отчита фазите на Луната и лунните цикли. В Европейската астрология Луната е второто по значимост небесно тяло след Слънцето.

 

Движението на Луната през зодиакалните знаци се използва за различни предсказания. Тази промяна в позицията и се разглежда и в здравен аспект.


 

Хипократ е казвал на своите ученици: "Онзи, който упражнява медицинското изкуство, без да се съобразява с ползата от движението на звездите, е глупак!"

 

Луната прави една пълна обиколка около Земята за 27 денонощия, 7 часа, 34 минути и 12 секунди. За това време, движението на Луната се проектира последователно, по различно време, през всяко едно от съзвездията на зодиакалните знаци. С други думи, всеки един комплект от почти 28 дни се характеризира с една пълна обиколка на Луната през зодиака.

 

При разделяне на 28-те дни на 12-те зодиакални знаци излиза, че Луната прекарва по два дена и половина във всеки знак. Всеки знак отговаря за различна част от тялото на човека и свързаната с нея патология.

 

Следователно, знаейки дните, в които Луната обитава всеки от 12-те знака, могат да се направят заключения за уязвимите органи и системи в този момент, върху които трябва да бъдат избягвани натоварвания и оперативни интервенции.

 

Някога древните народи са използвали тази зависимост между положението на Луната и отключването, влошаването или подобрението на различни заболявания.

 

Например, те смятали, че първата и особено втората фаза на Луната (между новолуние и пълнолуние) са неблагоприятни за физически натоварвания и хирургически намеси. Такова е и тълкуването на съвременната астрология.

 

От 1-ви до 4-ти януари 2015 г. Луната е в своята втора фаза. Първото пълнолуние за новата година е в понеделник, 5-ти. Следващият период, когато Луната е в първа и втора фаза, е от 20-и до края на месеца.

 

По-долу ще бъдат разгледани точните позиции на Луната през първия месец на новата година и кои са специфичните ограни и системи, които се повлияват от конкретните позиции.

 

Новата година започва с Луна в Телец. Тя преминава през този земен знак и на 27-и и 28. Телец управлява зъбите, сливиците и горните дихателни пътища. Това са уязвимите части от тялото през тези дни.

 

Луна в Близнаци - 2-ри, 3-ти, 29-и и 30-и. Ако не е спешно, в тези дни, от астрологическа гледна точка, е препоръчително да се избярва натоварването и операциите върху раменете, ръцете и белия дроб.

 

Луна в Рак – 4-ти, 5-ти, 6-ти и 31-ви. Стомахът, черният дроб и жлъчката са владение на този знак.

 

Луна в Лъв – 7-ми и 8-ми. Огненият Лъв управлява сърцето, кръвообръщението и гърба.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Луна в Дева – 9-ти, 10-и и 11-и. Девата е управител на коремната област и стомашно-чревния тракт.

 

Луна във Везни – 12-и и 13-и. Този добронамерен въздушен знак управлява бъбреците. Препоръчва се приемът на повече течности през тези дни, за да се стимулира отделителната система.

 

Луна в Скорпион – 14-и и 15-и. Скорпионът е господар на половите органи.

 

Луна в Стрелец – 16-и и 17-и. Стрелецът владее бедрата и вените.

 

Луна в Козирог – 18-и, 19-и и 20-и. Практичният Козирог е управител на костите, ставите и кожата. Новолунието е на 20-и януари и според астрологията направените по това време, при Луна в Козирог, раните зарастват по-бавно.

 

Луна във Водолей – 21-ви и 22-ри. Подбедриците са под влияние на Водолея.

 

Луна в Риби – 23-ти и 24-ти. Рибите управляват стъпалата.

 

Луна в Овен – 25-и и 26-и. Главата, мозъкът и очите са чувствителните части от тялото през този период от време.

 

В момента на раждане на всеки човек, Луната е разположена в един от 12-те зодиакални знаци. В оргомния процент от случаи, това разположение не съвпада със слънчевата зодия.

 

Например може да сте зодия Везни, но Луната Ви да е в Рак. Всеки месец, в рамките на няколко дни, Луната преминава през това рожденно разположение и органите, подвластни на този знак, изпитват по-силното влияние на Луната.

 

Човек със зодия Везни и Луна в Рак, ще бъде по-предразположен към стомашни и чернодробни смущения на 4-ти, 5-ти, 6-ти и 31-ви януари, когато Луната се движи в този знак, където се е намирала по време на раждането му.

 

Това далеч не означава, че цялото население на Земята ще бъде предразположено или ще боледува от всякакви болести през месец януари. Същите разположения на Луната ще бъдат повторени и през всеки следващ месец. Единствено датите ще се сменят.

 

Астрологията дава насоки на базата на милиони обработени хороскопи и извлечени изводи. За тълкуването на здравето на всеки човек има много аспекти, които трябва да се отчетат при разглеждане на картата му. Предложеното тълкуване е ориентировъчно, принципно и обобщено. То дава само бегла представа за някои от основните зависимости, които в индивидуалните натални карти имат различна тежест.