Смехът е най-доброто лекарство. Помага не само за отпускане и релаксиране, но и за подобряване на настроението и здравословното състояние. Смехът е начин още за:

 

Укрепване на имунната система и премахване на стреса


За изграждане на добра имунна система са важни много фактори. Процесът включва сън, приемане на витамини, здравословно хранене, но и добро настроение с повече моменти на смях. В проучване от Националния институт за борба с рака се твърди, че хората, които се смеят по-често, намаляват хормоните на стреса, което е важно за поддържане на добър имунитет. Смехът също не само че облекчава стреса на тялото и премахва напрежението, но повдига и самочувствието, твърдят специалисти.

 

Изчистване на ума и постигане на по-голяма креативност

В изследване от 2016 г. , публикувано във FASEB Journal, се открива, че смехът помага на ума да изчисти мислите от главата и да започне да мисли по-ясно. Освен това той помага за отпускане на ума, което води до по-голяма креативност и творческа нагласа.

 

Премахване на болка

Смехът е ефективен начин за преборване на болката. Изследователите установяват, че ендорфините, които се освобождават в тялото по време на смеене, помагат за отпускане на мускулите и съответно за намаляване или премахване на болка в тялото.

 

Намаляване на кръвното налягане

В проучване, проведено през 2017 г. , е установено, че актът на смях поддържа нивата на кръвното налягане ниски. Причината е, че смехът отпуска тялото и облекчава натрупаното напрежение и стрес. Високото кръвно налягане може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт. Именно затова се препоръчва честият смях и релакс. 

 

В изследване се твърди, че здравите деца се смеят до 400 пъти на ден, а възрастните само около 15-20 пъти. Смехът е изключително полезен не само за психическото, но и за физическото освобождаване. Той изчиства съзнанието и отвежда вниманието от чувството за вина, гняв, страх и всякакви отрицателни емоции. Същевременно създава положително отношение, радост и релаксация на ума и тялото. Именно заради това е добре смехът да е налице всекидневно.