Релаксацията може да подобри производителността на работното място. Наистина! През 2006 г. счетоводна компания направи проучване на своите служители и установи, че с увеличаване на часовете за релакс, приблизително 10 часа, ефективността на работниците се е подобрила с 8%. Освен това те били с много по-малка вероятност да напуснат фирмата.

 

Ако се прекарват повече часове на работното място, това води до по-малко количество сън, а недостатъчното наспиване значително влияе върху работата. В проучване на близо 400 служители се установява, че ако сънят е по-малко от 6 часа всяка нощ, то на другия ден работниците се чувстват преуморени.
 
Всъщност, смята се, че преумората е от съществено значение, тъй като ако не се почива достатъчно, не само че ще намалее производителността, но това ще доведе дори до пълна загуба на продуктивност. Поради тази причина мозъкът трябва да почива на всеки 90 минути, защото в противен случай дори кафето или захарта няма да помогнат за подобряване на работоспособността. Значението на релаксацията се крие във физиологията, тъй като не е възможно да се изразходва непрекъснато енергия. 


 

Изследователите открили, че релаксирането чрез повече поспиване всъщност води до подобряване на ежедневните задачи. Твърди се също, че дрямките в следобедните часове на деня имат подобен ефект върху представянето на работното място. Сара Медник, изследовател в Университета на Калифорния, Ривърсайд, установи, че дори по-дългите дрямки имат още по-силно въздействие. Според нея 60-90 минутната дрямка подобрява паметта и концентрацията.

 

Друго проучване на работници установява, че над половината от анкетираните служители смятат, че почивката подобрява физическото и психическото здраве. Джон Троугакос, доцент по мениджмънт в Университета в Торонта, твърди, че стресът на работното място може да доведе до минимум производителност. Поради това той препоръчва по-често прекъсване на работата. Според него това ще доведе до повече енергия и по-добра нагласа на служителите.

 

Счита се, че намаленото работно време също води до повишаване на производителността, тъй като служителите се фокусират по-добре. Причината е, че работниците се освежат и релаксират повече, тъй като прекараното време навън снабдява мозъка с кислород, което води до по-голяма производителност на работното място.