Дори през уикендите на някои хора им се налага да ходят на работа или пък вършат къщни дейности. След натоварената работна седмица, натовареният уикенд не е добра опция. Въпреки многото задължения и работа за вършене, уикендът е време, в което трябва да се намери време за релакс, за да може тялото и умът да бъдат добре отпочинали за следващата работна седмица. Уикендите са за това! Да може човек да се презареди психически и физически поне за 48 часа.

 

Ако не се почива през уикенда, седмиците се сливат и всъщност вместо почивните дни да бъдат време, в което се релаксира, то умората в понеделник най-вероятно ще бъде дори по-голяма, отколкото тази в петък.Добрият баланс между работата и почивката е от съществено значение за цялото здраве. Проучвания показват, че релаксацията предотвратява настинките, понижава риска от сърдечен удар и инсулт, повишава паметта и предпазва от развитие на депресия. 


През уикенда трябва да се прекъсне връзката с колеги, работа и работни задължения и да се обърне внимание на семейството, приятелите и да се извършват любими дейности, които отпускат и развличат. Независимо дали става дума за медитация, четене или упражнения, тялото ще се възстанови от умората.

 

Специалистите съветват обаче да се избегне прекарването на дълго време над дигиталните устройства, включително мобилните телефони, тъй като те не носят толкова ползи, колкото вреди. Нека поне един ден в седмицата тялото да не бъде облъчвано от телефона!


Вместо това разходка в парка или в планината би се отразила много по-положително върху физическото и психическото състояние, отколкото престоят вкъщи пред телевизора или устройството в ръка. Слънчевите лъчи навън зареждат тялото с витамин D, който намалява нивата на стреса и предотвратява депресията. Дишането на чист въздух в планината например ще се отрази добре на ума и ще стимулира концентрацията.


Счита се, че по-късното ставане през почивните дни като например в 12 часа не е най-добрият начин за релаксиране. По-ефективен вариант е, ако се направи редовен режим на съня, в който лягането и ставането сутрин всеки ден е в едно и също време.