Четенето на книги е най-добрият начин за релаксиране и дори само шест минути могат да се окажат достатъчни за намаляване на нивото на стреса с повече от две трети, показва ново проучване.

Този метод работи по-добре и по-бързо спрямо другите методи за успокояване на опънати нерви като слушането на музика, разходката или пиенето на чаша чай на спокойствие.

 

Психолозите смятат, че причината за това е, че човешкият мозък трябва да се концентрира върху четенето и въвличането в света на книгата и намалява напрежението в мускулите и сърцето.

Проучването било осъществено сред група доброволци в университета в Съсекс. Техните нива на стреса и сърдечният им ритъм били увеличени чрез серия от тестове и упражнения, след което те били подложени на тестове с различни традиционни методи за релаксиране. Четенето дало най-добри резултати, като намалило нивата на стреса с 68%, съобщава невропсихолога д-р Дейвид Люис.


 

Участниците трябвало да четат на тихо място само шест минути, за да намялат сърдечния си ритъм и да успокоят напрежението в мускулите. Слушането на музика намалило стреса с 61%, чашата чай или кафе - с 54%, а разходката с 42%.

Тъй като четенето изисква тишина и спокойствие, за да е пълноценно и максимално приятно, би било чудесно, ако вкъщи си имаме специално кътче за тази цел.

NEWS_MORE_BOX

 

На първо място е необходимо това местенце да ви вдъхновява. Във всеки дом има едно по-специално място, в което обичаме да отпочиваме най-много. Нужно ви е съвсем малко пространство от няколко квадратни метра, на което да поставите удобен стол или кушетка, поставка за книгите, освежаващите напитки и вазата с няколко стръка свежест.

 

Най-важното изискване към къта за четене е до него да достига обилно количество естествена светлина.

 

В случаите, в които имате възможност да четете книга на слънце, никога не си позволявайте да използвате лампа. Пряката светлина също не е препоръчителна, затова при непосредствена близост на мястото до прозореца, използвайте подходящи щори или пердета.

 

През лятото, когато времето позволява, най-приятно е да четем на двора или на терасата. За там, сме сигурни, не са ви нужни специални съвети, за да подредите и декорирате.

 

Най-важната цел, която трябва да постигнете във вашия кът за четене е да се чувствате комфортно и същевременно той да бъде едно специално място за вас. Ако е необходимо хвърлете едно одеало и добавете възглавници за да се чувствате по-удобно.

 

Уверете се, че температурата е в комфортните граници. За обзавеждането използвайте меки и галещи тъкани, цветове и модели, които ви карат да се чувствате сигурно и удобно.

 

Вечерно време мястото за релакс трябва да бъде обгърнато от топла и приветлива светлина, като същевременно е необходимо да има възможност за включване на по-ярък местен светлинен източник. Лампионите, стенните аплици както и настолните осветители са перфектния избор в този случай.

 

Желателно е също така да се подберат източници на светлина, чиято мощност и посока на излъчване може да се регулира според моментните ви нужди и предпочитания. За да се осигури комфорт на очите най-адекватен в случая би бил източник със студено бяла светлина.