Често се смята, че хобито е подходящо за хора, които водят спокоен живот и разполагат с повече свободно време.

 

Всъщност, хората, които имат забързан начин на живот и професия, съпроводена с повече стрес, може би са тези, които се нуждаят повече от хоби.


 

Чрез хобито бихме могли да се разтоварим и предпазим от прегряване, самота и депресия, като отделяме време да правим нещо, което истински ни харесва.

 

Защо е хубаво да имаме хоби?

  • Наличието на хоби ни носи радост и обогатява живота ни;
  • Чрез хобито развиваме нови умения, които можем да споделяме с другите;
  • Хобито ни помага да се откъснем от стреса на ежедневието;
  • Чрез хобито ставаме по-търпеливи и последователни;
  • Хобито е чудесен начин да се сближим с хора, които имат същите интереси като нас;
  • Чрез хобито ставаме по-уверени в себе си;
  • Хобито прогонва скуката и апатията;
  • Хобито ни обогатява, защото придобиваме нови знания и различен поглед върху живота;
  • Хоби ни предизвиква и внася вълнение в живота ни.

 

Благодарение на всичко това хобито ни помага да се предпазим от лошите навици и загубата на време.

 

Как да си намеря хоби?

Когато не сме особено запалени по нещо, изборът на хоби може да изглежда труден. В такива случаи всички предложения може да ни се сторят неподходящи: шиенето на гоблени е за пенсионери, спортът никога не е бил моето нещо, колоезденето е за деца, късно е да се уча да свиря на цигулка на моите години..

 

Откъде да започнем?

Върнете се в детството си

Върнете се към това, което сте обичали да правите като дете, защото е много вероятно да имате същите увлечения. Децата се залавят само с това, което наистина им харесва.

 

Изпробвайте няколко идеи

Ако сте сигурни откъде да започнете, опитайте няколко варианта и вижте как ще се почувствате. Разходка до спортен или музикален магазин, книжарница или магазин за творчески материали може да ви подскаже какво би ви харесвало да правите.

 

Потърсете това, което ви разтоварва

Подходящото за вас хоби е това, което ви помага да се отпуснете и да се върнете в баланс. Ако плетенето на една кука или изучаването на чужд език звучи като бреме, тогава това не е хобито, което ще подобри живота ви.

 

Спомнете си дали сте имате хоби

Може би вече сте имали хоби, което сте забравили, защото е настъпила промяна в живота ви, която ви е попречила да го практикувате преди време.

 

Обърнете внимание какво си купувате за утеха

Има ли нещо, което просто не можете да се сдържите да не купите всеки път, когато пазарувате?  Това може би е следата към вашето хоби.

 

Вижте какво искате да промените в себе си

За някои хора е трудно да имат хоби, от което няма никаква друга полза, освен да бъде забавно и разтоварващо. Ако сте от тях, помислете има ли нещо, които бихте искали да промените в себе си и опитайте да го превърнете в хоби.

 

Потърсете последното нещо, заради което забравихте да ядете

Кое е последното нещо, което направихте в живота си, заради което времето отлетя неусетно? Помислете кое го прави толкова специално и дали можете да го превърнете в хоби.

 

Пет хобита, които подобряват здравето

Танците са забавна форма на фитнес

Танците са лесен и достъпен начин за раздвижване и носят много ползи за здравето. Не ви е нужно специално оборудване, за да потанцувате - само краката, малко музика, настроение и за предпочитане – няколко приятели за компания.

 

Градинарството предпазва от инсулт и инфаркт

Градинарството повишава мускулната сила, издръжливостта и гъвкавостта. Освен това да си навън е добро за здравето. Проучване, публикувано в изданието Public Library of Science One, показва, че градинарството и редовното колоездене намаляват с 25% вероятността от дефицит на витамин D. Градинарството и проектите в стил „Направи си сам“, намаляват стреса и риска от инфаркт и инсулт с до 30%, сочи проучване, проведено от Karolinska Institutet в Стокхолм, Швеция.

 

Творческото писане лекува травми

Писането носи много ползи за здравето, сред които подобрения в съня, паметта и нивата на стрес. Воденето на записки помага на хората с рак да се справят със стреса от заболяването и допринася за по-успешното им лечение. Писането е чудесен инструмент за себеизразяване и дори може да има социална полза. Чрез воденето на блог, например, може да изградите общност от хора със същите интереси.

 

Музиката е по-доброто лекарство

Пеенето, свиренето на инструмент и слушането на музика също повлиява добре здравето. Проучване на Medical News Today сочи, че музиката може да засили имунната система, да понижи стреса и безпокойството и да облекчи депресията. Установено е, че при пациентите, които очакват операция, слушането на музика е по-ефективно за намаляване на безпокойството от лекарствата, отпускани с рецепта. Освен това слушането на музика се свързва с по-ниски нива на “хормона на стреса” – кортизол.

 

Домашните любимци помагат на сърцето

Домашните любимци са не само прекрасни спътници, но и ни помагат да бъдем по-здрави. Чрез грижите за домашен любимец излизаме по-често, движим се повече и имаме нови възможности за социализация.

 

Източник:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320715#Gardening-good-for-the-brain

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24722592/

https://www.bustle.com/articles/119942-how-to-find-a-hobby-as-an-adult