Жените на хормонално заместителна терапия след менопаузата имат по-добро качество на половия живот, по-малко проблеми със съня и по-редки приливи на горещи вълни. Това сочи проучване, проведено в Нова Зеландия, Австралия и Великобритания.

Все още се дискутира ползата и риска от комбинираната терапия с естрогени и прогестерон. Не безизвестни са предразположеността към тромбози, инсулт и рак на гърдата при нея. В самото проучване повечето жени са били на около 60, лекувани вече с хормонални препарати за поне 10 години. Повечето от участничките не са почувствали драстична промяна в състоянието си за този период. Специалисти отчитат подобрение на качеството на живота дори и сред жени, които на по-късен етап започват да приемат препаратите.

Това проучване е част от най-продължителното ои най-широкомащабно проучване за хормонзаместителната терапия - Women's International Study of long Duration Oestrogen after Menopause (WISDOM). То цели именно оптимизирането на последната и свеждане на рисковете, с които се свързва до минимум.