Убеждението, че времето тече по-бързо, когато се забавляваме и наслаждаваме на даден момент и много по-бавно, когато сме отегчени, до голяма степен се приема за даденост.

 
Ново проучване на белгийски психолози установява, че когато сме развълнувани и щастливи, в действителност, се променя преценката ни за продължителността на времето.
 
В него взимат участие 116 души със средна възраст около 28 години. На доброволците са раздадени анкетни карти по време на ежегоден панаир в Льовен, Белгия. Те трябва да попълнят въпросника след слизането им от увеселителното влакче на панаира.
 
В анкетната карта доброволците оценяват степента на щастие или апатия, която са изпитали по време на возенето на влакчето, както и предполагаемата според тях продължителност на атракционна.
 
По-големият процент от доброволците са отбелязали, че са изпитали радост, въодушевление и възбуда, но времето им се е сторило много кратко.
 
Според изследователския екип това се дължи на по-силната концентрираност на мозъка, когато сме развълнувани, тогава забелязваме много детайли и ни се струва, че е минало много време, но много бързо.
 
Това е първото по рода си проучване. Изследователите се надяват на допълнителни изследвания в тази насока, с цел да оценят времето по отношение на различни събития в живота и влиянието на емоциите върху продължителността му.
 
Резултатите от проучването са публикувани в сп. Applied Cognitive Psychology.