Повече от който и да е друг музикален жанр хевиметълът има репутация на музика, която води до отклонения в поведението и психичното здраве на своите почитатели. Проучвания откриват връзка между слушането на хевиметъл и повишения риск за самоубийство, насилие и други психични отклонения.

 

В случая, обаче не се взимат под внимание външни фактори като лошата семейна среда, злоупотребата с наркотици и други. И въпреки, че скорошно проучване на университета „Маккуайър“ в Нови Южен Уелс разкрива, че по-агресивната музика не прави феновете ѝ по-склонни към насилие и психични разстройства, сигурно ще мине доста време преди хевиметълът да бъде напълно реабилитиран.


 

Според проучването, правено в „Маккуайър“, хората, които често слушат подобна музика, не реагират по-различно от останалите при вида на насилие, самоубийства, агресия и т.н., макар агресията в текстовете на песните да прави впечатление.

 

Чувствителността и склонността към психични разстройства на феновете била измервана посредством стандартна техника известна като „бинокулярно съперничество“. Били им показани едновременно различни снимки – по една за всяко око. Мозъкът, който има навикът да комбинира два различни образа и да ги превръща в общ триизмерен образ, избира едната от двете снимки и пренебрегва другата. Една от снимките била със сцена на насилие, а другата с неутрален сюжет.

 

Обикновено мозъкът избира образа на насилие, защото така забелязва и преценява възможната опасност. Изследователите помолили почитателите на хевиметъла, както и останалите участници в проучването, да посочат кога кой образ забелязват – оказало се, че и двете групи имат склонност да забелязват първо този на насилие.

 

Всъщност за феновете на жанра хевиметълът може да се окаже полезен, защото ги кара да се отпускат емоционално и понижава нивата на стрес. По този въпрос също е правено проучване. Този път в университета на Куинсленд подбрали само почитатели на екстремната музика. Първо ги ядосали, а после ги накарали да си пуснат любимата банда като проследили как се променя емоционалното им състояние. Оказва се, че хевиметъл музиката може да подобри настроението на участниците и да ги накара да се почувстват по-спокойни. Подобни резултати са получени и при хора, които не се страстни почитатели на екстремната музика.