Носенето на обувки на висок ток, докато пазаруваме, може да намали разходите ни. Според ново проучване на Brigham Young University в щата Юта, САЩ, неудобството и нарушения баланс при носенето на обувки на висок ток може да намали обикалянето по магазините и да се предпочетат по-евтините стоки.
 
В проучването изследователите проследяват реакциите и поведението на потребители, които носят високи токчета или се опитват да пазят равновесие на един крак.
 
Резултатите показват, че нарушеният баланс води до купуването на по-евтини стоки. В комбинация с неудобството да се обикаля цял ден по магазините с обувки на висок ток, се съкращава и времето за пазаруване, обясняват изследователите.
 
Проучването има за цел да информира потребителите, че съществуват различни външни фактори, които могат да окажат влияние при избора и желанието им за дадена покупка.
 
Предишни проучвания са установили, че намаленият чист въздух в магазина или мола успива потребителите и пречи на правилната им преценка, което води до закупуването на скъпи и ненужни стоки.