Бързи срещи и бързи връзки. Бързи пари, бързи коли, бързи планове. Хапваме и тренираме набързо, спим, работим, почиваме на скорост и винаги... нещо, някого, някъде ни се изплъзва.

 

Стоп.
Натисни пауза.
Кой си ти? Поеми дълбоко въздух. Усети себе си.
Издишай. Какво искаш?
Вдишай отново. Къде отиваш?
Остани...


 

Модерните градски хора отдавна разбраха, че бързото живеене не носи нищо повече от внезапен бърнаут и му се опълчиха. Първи, разбира се, бяха италианците, които се вдигнаха на нож и вилица срещу американската фаст фууд философия, а поводът бе откриването на първия от верига популярни ресторанти за бързо хранене неотдавна в Рим. Италианците защитиха своето dolce far niente - италианският израз, описващ сладкото удоволствие от безделието и повлекоха бавно, бавно крак след себе си.

 

Последните десет години концепцията за бавното живеене (slow life) премина през идеята за бавно хранене (slow food), бавно пътуване (slow travel), дори през изграждането на бавни градове (slow city), в които децата посещават бавни училища (slow school). Да, в тях малките сами отглеждат и приготвят храната си, а идеята на всички „бавни неща“ е да усетиш отново удоволствието от живота. Да спреш замалко и да му се насладиш.

 

Ние обаче живеем тук и сега и онова сладко удоволствие от безделието е колкото мамещо, толкова и... неприложимо. Затова в минутите, които крадем за себе си е нужно да забравим за италианците, бавните философии и източните учения.... и да се доверим на сетивата си.

 

С ароматерапия? Защо не!

 

ароматерапия 2


Хората използват ароматерапия от хилядолетия. Още древните култури в Китай, Индия и Египет включвали ароматни растителни компоненти в смоли, балсами и масла, за които знаели, че въздействали не само на тялото, но и на ума.

 

Дестилацията на етерични масла се приписва на персите през 10-ти век, въпреки че практиката се е използвала много преди това. Информация за дестилацията на етерично масло е публикувана през 16 век в Германия, а през 19 век французите признават потенциала и ефекта на етеричните масла при различни здравословни проблеми.

 

В съвремения свят в ароматерапията се използват естествени растителни екстракти за насърчаване на здравето и благосъстоянието на модерните градски хора. Известна е и като терапия с етерично масло и все по-често медицината поглежда към нея. Действа чрез обонянието и абсорбцията на кожата, а приложенията ѝ в последните години са изключително разнообразни и достъпни: дифузьори, ароматни шприцове, инхалатори, соли за къпане, масла за тяло, кремове или лосиони за масаж или локално приложение, топли и студени компреси, маски, ароматни свещи и др.

 

ароматерапия 3

 

Проучванията сочат, че ароматерапията постига добри резултати за подобряване качеството на съня, намаляване на стреса, възбудата и безпокойството, успокояване на възпалените стави, при главоболие и мигрена, облекчава страничните ефекти на химиотерапията, потушава ежедневното напрежение и умора, спомага в борбата с бактериите и вирусите, подпомага имунитета и подобрява храносмилането.

 

Как да вмъкнем ароматерапията в малките мигове за себе си е въпрос на личен избор – можем да добавим етерични масла към лосиона за тяло или в тоника за лице, шампоана или балсама за коса. Или пък в душ гела, пастата за зъби или във водата за уста. А за миговете на релакс и тишина у дома, можем да пръснем ароматите из стаите и да затворим бавно очи... Всъщност, и това си има име – наричат го хюга (от датски и норвежки: Hygge) и означава чувство на уют, удовлетворение и сигурност.


Усетете го с няколко ароматни комбинации:

 

Пълно пречистване

Rasasi Al Oudh Al Thameen от tамяни


Тамянът Rasasi Al Oudh Al Thameen поглъща с нетрадиционното си ухание с дъх на Ориента. Това е ароматна смола, извлечена от тамяновото дърво, която има много начини за приложение – използва се за аромат на интериора и пречистване на помещения, предмети или дори причастие. Според различните поверия е с помощта на тамяна се пречиства и душата.

 

ароматерапия 4

 

Пикантният аромат на тамяна Rasasi Al Oudh Al Thameen ще направи ухаещ дома или работно място по един нетрадиционен и магичен начин. За целта са нужни само тамян, кадилница, клещички, леснозапалими въглени, кибрит или запалка. Ароматите, които се разгръщат са богати и се променят с времето – в началото уханието на бергамот е интензивно, но само след няколко минути се разгръщат цветни нотки (около 2-3 часа), а дългата фаза на отделяне на магнетичното ухание продължава още четири часа, носейки топъл, богат аромат с ориенталските и земни нотки на кехлибар.


https://www.notino.bg/rasasi/al-oudh-al-thameen-tamjani/ 

 

Първа стъпка

Eлектрическа арома-лампа с таймер Yankee Candle Scenterpiece Noah


Електрическата арома-лампа Yankee Candle Scenterpiece Noah e сред задължителните атрибути за превръщането на дома в истинско място за релакс и спокойствие. Благодарение на пълнителите, които могат да се заменят, дома може да ухае всеки път по различен начин – енергизиращо и закачливо, завладяващо или успокояващо и свежо.

 

ароматерапия 5

 

Идеята за свещите Yankee Candle се ражда още през 1969 год., когато Майк Китридж подарява на майка си за Коледа собственоръчно изработена декоративна свещ. Тя била толкова очарована, колкото и околните, и така Майк започва да твори ароматни свещи. Скоро той пренася работилницата от своя гараж в стара фабрика за хартия и основава своя собствена марка.


https://www.notino.bg/yankee-candle/scenterpiece-noah-elektricheska-aromalampa-s-tajmer/ 

 

Трайни аромати

Восък за арома-лампа Woodwick Cinnamon Chai


Восъкът за арома-лампи Woodwick Cinnamon Chai, подобно на ароматните свещи, е чудесна алтернатива за ухание у дома. С разтапянето му в арома-лампата се постига максимален ароматен ефект и ухание според настроението. Със своя пикантен, сладък и греещ аромат продуктът не случайно е любим на почитателите на ароматерапията.

 

ароматерапия 6

 

Автентичните ароматни композиции на Woodwick, характерното пукане и изтънченият дизайн на свещите радват любителите на интериорните аксесоари от 2006 година. 

 

Визуалното преживяване се подсилва от дървеното капаче, което служи и като поставка, както и от органичните форми на съдовете от ръчно издухано стъкло. Свещите Woodwick създават уют в интериора на дома и гарантират прекрасни моменти, а ароматите са пленяващи.


https://www.notino.bg/woodwick/cinnamon-chai-vosk-za-aroma-lampa/


Запали емоциите

Каталитична ароматизираща лампа Ashleigh & Burwood London African Queen


Каталитичната лампа Ashleigh & Burwood London African Queen е идеално допълнение в дома, в офиса, в хотел и уелнес център. Тайната този вид лампи е заложена на принципа на каталитичната реакция – горене без пламък. Те са предназначени както за ароматизиране, така и за почистване и дезинфекция на въздуха в затворени помещения.

 

ароматерапия 7

 

Предимство на продукта е, че може спокойно да се остави без надзор, докато ароматизира цялото помещение, унищожавайки всички миризми в помещението, включително цигарения дим, готварските изпарения или миризмите от домашни любимци.


https://www.notino.bg/ashleigh-burwood-london/african-queen-katalitichna-aromatizirassha-lampa/ 

 

Италиански лукс

Ароматизиращ дифузер с пълнител Culti Stile Tessuto


Ароматизиращият дифузер Culti Stile Tessuto представлява приятен и красив начин за освежаване на интериора. Ухае на жасмин, памуков цвят, листа от черен касис, бял мускус и носи усещането за чистота и свежест.

 

ароматерапия 8

 

Уникалните аромати на луксозната италианска марка Culti са едни  от истински обичаните на пазара. Балансираният им състав включва висококачествени компоненти и безспорно се нарежда сред отличниците на Италия. Началото е поставено още през 1988 г. когато от Culti масово започват да експериментира с различни методи за ароматизиране на пространството. 


https://www.notino.bg/culti/stile-tessuto-aromatizirassh-difuzer-s-plnitelillustrators-edition-pensiero/ 

 

Традициите остават

Ароматизиращ дифузер с пълнител Millefiori Natural Mineral Gold


Ароматизиращият дифузер Millefiori Natural Mineral Gold е традиционен и приятен начин за освежаване на интериора. Характеризира се с свеж и чист аромат - т.нар високи тонове на мента и озон се освобождават веднага след нанасяне. Създават първото впечатление и по правило са изключително интензивни и избледняват бързо. Средните нотки или „Сърцето“ на ароматизиращия дифузер се разкрива след няколко минути – с морски нотки, роза и момина сълза, етапът обичайно трае около 2-3 часа. Във финалната си фаза, която продължава 4 часа, у дома се понася аромат на ванилия, Кедрово дърво и кехлибар.

 

https://www.notino.bg/millefiori/natural-mineral-gold-aromatizirassh-difuzer-s-plnitel/

 

ароматерапия 9