Комбинирането на хубава ваканция с медитация може да подобри значително благосъстоянието ни. Този вид релакс прогонва стреса и напрeжението, подобрява имунитета и кръвообръщението, показва ново проучване на Института по геномика и биология в Ню Йорк. 

 

Изследователи проследяват активността на гените и кръвните маркери на 102 жени между 30- и 60-годишна възраст, отишли на почивка в два спа центъра в Карлсбад, Калифорния. Половината от тях посещавали часове по медитация и йога, а другата не. Резултатите от работата на екипа показват, че добре оползотворената ваканция с тези релаксиращи упражнения оказва благоприятно въздействие върху участничките няколко месеца след това. Дори при тези, които след почивката продължили да медитират, се наблюдава по-добро благосъстояние в продължение на 10 месеца след ваканцията. 

 

Голяма част от жените, които са отишли на почивка, но без да медитират, се оплакали от депресия, стрес и намалена двигателна активност един месец след нея, а при някои дори 10 месеца. Докато при дамите, които посещавали упражненията, изследователите установили, че има много по-голям процент на благополучие. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Релаксиращата ваканция позволява на тялото да се освободи от оксидативния стрес, който засяга клетките и атакува имунната система“, коментира д-р Ерик Щадт, ръководител на екипа. И уточнява, че при хората, които медитират и въобще посещават активности за релакс, се случват много промени на молекулярно ниво, сред които по-голямо производство на протеин. „Не можем точно да установим на какво се дължи това, но най-вероятно е свързано с биомаркерите на стареенето“, добави още той. 

 

Почивката и медитацията намаляват негативните емоции, стреса и възпалението в тялото. Те могат да намалят риска от развитие на Алцхаймер, автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и други, смятат учените.