Ултравиолетова радиация
Ултравиолетовата радиация се приема за основен рисков фактор за развитие на повечето видове рак на кожата. Слънцето е основен източник на ултравиолетова радиация. Тези лъчи имат свойството да увреждат специфични гени в клетките на кожата. Солариумите също излъчват ултравиолетови лъчи. Прекомерното излагане на въздействието на ултравиолетова радиация повишава риска от заболяване на кожата.


Ултравиолетовите лъчи са три вида:
UVA лъчи, които водят до остаряването на кожата и увреждат ДНК на клетките й. Вследствие на влиянието им се образуват бръчки и се развиват някои видове туморни кожни заболявания.
UVB лъчи - директно увреждат ДНК на кожните клетки. Това са лъчите, които водят до изгаряне на кожата при излагането й на слънце. Те се свързват с повечето видове рак на кожата.
UVC лъчите не проникват през атмосферата.


UVA и UVB лъчите са малка част от слънчевото лъчение, но са основните причинители за вредния ефект на слънцето върху кожата.


Вредни въздействия на UV лъчите върху кожата
Прекомерното излагане на слънчева светлина предразполага към развитие на раково заболяване, но това не е единственият вреден ефект на лъчите.
В краткосрочен план ултравиолетовите лъчи причиняват зачервяване, изгаряне на кожата и водят до потъмняване на тена й. Зачервяването, изгарянето и „почерняването“ са признак, че на кожата й е навредено.
В дългосрочен план слънчевата светлина води до бързото остаряване на кожата, загуба на еластичността й, появата на тъмни петънца (старчески петна), бръчки.

За предканцерогенно изменение се смята появата на образувание от суха, лющеща се, груба, твърда кожа – актинична кератоза.
 

Когато увреждащият ефект върху гените нарасне до степен, в която организмът не е в състояние да контролира процеса на образуване на увредени клетки, се развива рак на кожата.
Ултравиолетовите слънчеви лъчи повишават риска от катаракта и някои други очни заболявания и подтискат имунната защита на кожата.
 


Смята се, че хората със светъл тен на кожата са по-предразположени към тези рискове, което не означава, че вредните лъчи не въздействат на останалите.
 


UV индекс
Количеството ултравиолетова светлина, което се получава на дадено място зависи от множество фактори – част на деня, време на годината, отразителни свойства на околната повърхност, височина на слънцето и облачност.
За да може да се определи концентрацията на лъчите на дадено място е разработен UV индексът. Слънчевата светлина се измерва в продължение на час по обяд по скала от 1 до 11 + . Последното число показва висока степен на ултравиолетова радиация.


Понастоящем в много предавания за прогноза на времето специалистите предоставят на населението информация за ултравиолетовия индекс по териториални региони.


Радиацията се променя бързо от местните климатични промени, например заоблачаване, така че индексът дава относителна представа за силата на слънцето. Той непрекъснато се мени.


Втора част на материала