Всяка майка знае, че честото гушкане успокоява бебето, помага му да контролира емоциите и да расте здраво и уверено. Според нови проучвания прегръдката на мама и татко обаче действа успокояващо не само на бебетата, а и на родителите.


Ново японско изследване добави знания за ползите от прегръдката – тя може да помогне за поддърането на здравословни нива сърдечния пулс на бебето и да го успоки. Изследователите от университета в Тохо и от университета в Токио, са наблюдавали бебета от възрастовата група под 1 година, за да видят как прегръдката влияе на сърдечната им честота в няколко ситуации: само придържано с ръце, прегърнато плътно до своята майка, гушнато от татко си и прегърнато от непозната жена.


Броят на бебетата, наблюдавани при всяка ситуация варирал - от 12 в условията на бебе, гушнато от татко или непозната жена, до над 100 деца в прегръдките на своите майки. Резултатите, публикувани в списание iScience, показват, че децата на 4-месечна възраст са намалили сърдечната си честота по време на прегръдка с 20 секунди при гушкане от родител, в сравнение с прегръдка от непознат.Освен това прегръщането също помага и на родителите да се отпуснат. Майките и бащите, включени в проучването също показали високо съотношение на увеличаване на интервалите на сърдечния пулс, когато са прегръщали децата си. 


Любопитно е, че бебетата по-малки от 4 месеца не са показали подобни резултати по отношение на намаляване на сърдечната си честота по време на прегръдка. Те обаче показали по-бавен сърдечен ритъм, когато мама или татко сложат ръка на гърба им, докато са гушнати. Според учените, това е така защото бебетата на тази възраст не могат да направят разлика между държане в ръце и прегръщането, както по-големите.


Проучването дава нови знания на младите родители, за които е важно да разбират как се чувства детето им, когато е гушкано. Защото прегръдката е важна както за психичното, така и за физическото израстване на бебетата.