Творчеството като активна и съзнателна почивка. Често, хората възприемат творчеството като нещо извън тях. Обичаме да се докосваме до него, да му се наслаждаваме, възхищаваме се на тези, които могат да изразят вътрешния си свят по начин, по който вълнуват и околните, но рядко се замисляме, че творчеството не е просто дарба за избрани. Способността да се изразиш чрез картина, стих или мелодия, зависи не толкова от техниките, които владееш, а от умението да наблюдаваш в цялост света навън, както и света вътре в себе си.

В напрегнатото ежедневие, в което живеем, начините по които прекарваме свободното си време за нас започват да придобиват все по-голямо значение, тъй като именно това са миговете, в които можем да превърнем почивката не просто в начин да се освободим от стреса, а във време, в което да открием не-отключени до момента потенциали в себе си. Удовлетворението, което един такъв процес носи на всеки, осмелил се да потърси твореца в себе си и осъзнато да го развива, обикновено зарежда с вдъхновение и радост всяка една негова дейност. Така почивката, от пасивна наслада на изкуството, се превръща в негово съзнателно преживяване и споделяне. Този процес разгръща способностите на човек да вижда света по нов, много по-креативен начин, да израства като творец, да открива потенциали в себе си, за които дори не е подозирал.

Тази тенденция за преоткриване на изкуството, като начин за активна почивка е вече много актуална в световен мащаб. Все повече художници, започват да споделят по един коренно нов начин своят опит с хора, които обичат изкуството, но рядко в ежедневието си намират време за собствено творчество. Тук вече не говорим за посещение на поредната изложба, а за активно преживяване на творческия процес – участия в пленери, приложни работилници, курсове и занимания с изящно изкуство.

В повечето случаи, когато се заговори за приложни работилници или курсове по изящно изкуство, хората считат това предимно, като занимание за деца или студенти, които професионално са решили да се занимават с това. Истината е, че творчеството може да бъде активна част от свободното време на всеки един човек, които има желание да го преживее.

Какво е пленер? Пленер (на френски: en plein air, „на открито“) в изобразителното изкуство означава рисуване под открито небе, сред природата или в града, както и няколко-дневна почивка, комбинирана с рисуване на открито. Пленерите напълно разчупват стереотипа, че рисуването е само за професионални художници или деца. Те са подходящ начин за почивка, както за хора с много рисувателен опит, така и за напълно начинаещи, тъй като целта не е просто научаването и постигането на различни техники от изобразителното изкуство. Творчеството сред природата освобождава натрупаното напрежение, стрес, умора и негативни емоции. Излизайки сред природата ние провокираме всичките си сетива. Рисуването на открито дава възможност да усетим живота в цялата му пълнота – полъха на вятъра, ромоленето на водата и песента на птиците, красотата на пейзажа и аромата на цветята.

Този вид почивка до скоро се практикуваше предимно в страните от Западна Европа и Америка, където вече набира огромна популярност. През последните три години Академия Юнити, активно развива, този начин на почивка и в България. Подходът на Академията се базира на факта, че всички хора носят в себе си мъдростта и креативността и в подходяща среда, те могат да достигнат и отключат творческия си потенциал. Използвайки богатото природно наследство на страната ни, всяка година се организират пленери в най-различни кътчета – от Розовата долина, до морето, планините или градове с архитектурни ценности. Калофер, Созопол, Пирин или Арбанаси са местата, на които през летните месеци вече могат да се видят групи от свободно изразяващи се художници. В повечето случаи те се запознават за първи път на пленера, хващат молив или четка за първи път от детските си години, но водени от общата любов към изкуството остават добри приятели и превръщат изкуството в активна част от своето свободно време.

Сезонът на пленерите се открива с розобера. Този пленер е може би най-вдъхновяващият от всички, тъй като освен безкрайната красота на уникалните български розови полета, участниците в това преживяване се потапят и в аромата, на който цял свят се възхищава. От всички аромати, славата на розовия аромат не е случайна. Уханието на рози, не може да остави нито един човек безразличен и преживяването, съчетано с възможността да изразиш на платно чувството на любов и радост, което блика от всяка една роза, остава незабравимо.

Тези, които веднъж са се докоснали до преживяването наречено пленер, обикновено нямат търпение да се върнат отново, независимо дали това ще са неописуемо ухаещите розови полета, безкрайната морска шир, величествените върхове на планината или запазилите духа на българските архитекти и творци, улици на Арбанаси.

Веднъж докоснал се до творчеството, човек вече търси този начин на почивка, не само по време на летните отпуски, а и в ежедневието си. Това е и целта на приложните работници и курсовете и занимания с изящно изкуство на Академия Юнити – да даде възможност на всеки да превърне творчеството в естествена част от ежедневието си, в начин на живот. В Академия Юнити се водят занятия в богат спектър на изящното изкуство, като се разучават най-различни техники за рисуване. В същото време приложните работилници дават възможност за  функционално, но и естетически издържано изкуство. Докато изящното изкуство служи, като интелектуална стимулация на зрителя, приложното изкуство прилага дизайн и творчески идеи към функционални предмети от бита, като например трапезни прибори, дрехи, домашни аксесоари и мебели. В приложните работилници на Академия Юнити, всеки участник сътворява единични бройки ръчно изработени бижута, свещи, рисувани шалове и дрехи.

За Академия Юнити: Академия Юнити е базова обучителна институция за неформално обучение на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и развива дейността си в няколко основни направления – Езиково обучение, Изкуства и Холистична медицина. От пет години успешно организира множество курсове, семинари и пленери за възрастни и деца.

Поканете изкуството в живота си и неусетно ще се превърнете в истински творец във всяка една дейност от ежедневието си. Не е трудно - просто трябва да се осмелите.