Любимата музика и изразяването на емоции чрез различни инструменти може да ни накара да забравим за проблемите и да се почувставме по-добре. Какво представлява музикотерапията и как помага на хора с психични и други проблеми, разказва музикантът и музикотерапевт Цветина Панайотова.

 

Цветина Панайотова свири на цикулка от 4-годишна. Завършила е Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в София, след което Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класовете на проф. Дора Иванова и проф. Ангел Станков.През 2000 г. става стипендиант в Gildhall School of Music and Drama в Лондон, Англия, в класа на проф. Ифра Нийман. Там започва да посещава различни практики на специалисти по музикотерапия и се запалва по терапевтичния метод.


У нас музикотерапията навлиза по-сериозно през последните няколко години. След като разбира, че има такава специалност в Музикалната академия, Панайотова е една от първите записали се. Тя изкарва своята практика в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“ и вече пет години е част от нейния екип.


Завършила е курс за музикотерапия за хора в кома. Повече от 17 години следи новостите в тази насока, контактува с университети по света, в които студентите изучават музикотерапия.


- Г-жо Панайтова, какво представлява музикотерапията?


Музиката е безлекарствена помощна терапия, която се комбинира с останалите. Представлява много различни действия. Правят се комплекси от упражнения с пеене, свирене, различни ритмични движения. Те винаги се изграждат според симптоматиката на пациента. И комплексът от упражнения, и въздействието, са съобразени не толкова със самата диагноза, колкото със симптоматиката.


-  Колко вида музикотерапия съществува?


Като форма на провеждане тя бива няколко вида. От една страна може да бъде групова или индивидуална. Когато е вторият вид, се изграждат комплекси от упражнения за конкретния пациент и неговите симптоми. Самият ход на развитие на терапията се съобразява с водещия лекар, лекарствата, които пациентът приема, целите, които има основното му лечение. Всички специалисти се консултират, винаги трябва да има консенсус помежду им. Процесът на ресоциализация на пациентите също е много важен, за да могат да отново да се почувстват като част от група хора.


Имаме активна музикотерапия или упражнения с инструменти за обща симптоматика, насочени за концентрация, кординация, фина моторика, когато човек се бори с по-тежки странични ефекти от лекарства. Има и задачи, които са от рода на музикалната психодрама (при нея човек има възможност да изиграе нещо от неговите емоции чрез звук), такива, които са по-артистични или психологически насочени. Някои упражнения са с движение, други с пеене, със загадки.


Има релаксираща музикотерапия, при която заемаме доста удобна поза и слушаме специални компилации, които са съобразени с пулса, дишането, мозъчните вълни. Съчетаваме я с ароматерапия, която е повече за удоволствие.


Изключително важно е винаги да се взема под внимание личността преди диагнозата, защото всички психични заболявания се наслагват върху нея. Музикотерапията залага на контакта с човека. От гледна точка на груповите терапии чрез изкуство, сравнително рядко има значение дали пациентите се групират по диагнози. Всеки има свой характер, психосоциален статус, пол, възраст, семейно положение.


- Често пациенти с психични проблеми отказват терапия. Как общувате с пациентите в Клиниката по психиатрия в „Александровска“?


Огромна част от моите пациенти са взели самостоятелно решение да посещават музикотерапията. Не се случва често да има моменти на агресия и въдворяване в Дневния стационар на клиниката. Обикновено общувам с хора, които имат желание да работят върху себе си, полагат усилия и постигат резултати. Много важно е и до каква степен участват близките им, подпомагат или саботират процеса на лечение. Случва се и да се борим с проблеми като свръхемоционалност и агресия. Затова има и упражнения, които са специално за преработка на гняв. По мои наблюдения те успяват да освободят хората.


- Може ли музикотерапията да социализира хората с психични заболявания и при кои диагнози се наблюдават най-добри резултати?


Резултатите зависят от самите пациенти. Към момента най-сериозно се прикрепят пациенти с депресия, шизофрения, биполярно , обсесивно-компулсивно разстройство. Музикотерапията дава доста добри резултати и при пациенти с депресия, дори в момента имаме една специална програма с индивидуални сесии.


Всички групови занимания имат изключително добър ефект от гледна точка на ресоциализацията в обществото. Имаме упражнения, които за някои хора са проблем, например за концентрация, краткосрочна памет, начин на изразяване. Има доста за невербалната комуникация, изразяване и преработване на емоции, на заседнали и недоизразени чувства, с които човек се самоцензурира. Много ценно качество от гледна точка на изразяване е възможността човек да се изкаже и освободи от емоция без думи, без да очаква ответна реакция, която да рефлектира върху него. Изразявайки гняв, агресия, примерно на барабан. Нищо лошо няма да се случи, ако той го удари по-силно, това няма да нарани човек, няма да го обиди.


В тези групи имаме възможност да работим и с емпатията. Пациентът, въпреки че има свой проблем да прояви разбиране към другия, да успее да влезе в неговия ритъм, неговата емоция.


- А с кои музикални инструменти работите?


Различни са. Пациентът избира подходящ инструмент, за да изрази емоция. Останалите трябва да познаят каква е тя. В групите с пациенти това се случва много по-безпогрешно, отколкото между професионални музиканти, които искат да изразят нещо в своята композиция.


Използваме предимно дребни перкусии. Важно е инструментите да са удобни за ползване, да са разнообразни, да не е нужно човек да взима уроци месеци наред, за да може да извади от тях приятен за ухото звук. Човек може да контролира и начина на свирене – бързо, бавно, тихо и силно... Инструментите в група трябва да са подбрани така, че звучейки едновременно да не създават дисонанс, защото пациентите не са длъжни да имат музикална култура и да познават законите на хармонията в музиката.

 

NEWS_MORE_BOX


- Има ли оптимален период, след който има резултат от музикотерапията?


В световната практика е установено, че най-благоприятният начин за провеждане и групиране на терапията е за около 10-12 сесии. Те са напълно достатъчни, след което е хубаво да се направи почивка за месец-два. После може пак да се повтори, ако има нужда. Когато се комбинира с лекарствата и психотерапията, може да се забележи резултат след 10-12 сесии.


- Започнахме 2018 г. с равносметката за отминалата и някои от нас се депресираха. Може ли любимата ни музика да ни накара да се чувстваме по-добре?


Разбира се. Макар в силно емоционален момент човек да има малко различно възприятие за любимата си музика – може да е нова за нас музика, която много харесваме. Рецептивната терапия е музиката, която слушаме с терапевтична цел. Повечето хора до голяма степен са овладели едно ниво на автотерапия. Всеки има някаква любима своя плейлиста, любими песни, знае коя музика му е по-приятна в определен период от живота и понякога се връща към нея. Харесва някои песни повече сутрин, а други вечер, това е съвсем нормално. От гледна точка на рецептивната терапия, аз лично смятам, че е абсолютно излишно музикотерапевтът да се прави на диджей. Всеки има право на своята индивидуалност, своя музикален естетически вкус, това, което слуша за удоволствие.


Много специалисти са доказали благотворните ефекти от музиката на Бах, Моцарт и други композитори. Наистина тя е резултатна в много отношения, но един човек, който от детството си е закърмен със съвсем различна музика като чалга, рап, метъл и други, не само че върху него няма да има терапевтичен ефект, а и е възможно да се получи обратното. Тайната не е в конкретна музика, композитор, стил, а в музикалните елементи. Това са височина на тона, тембър на гласа, инструменти, които се използват, темпо, ритми. 

 

- Как се развива музикотерапията по света през последните години?


Музикотерапията напредва през последните години с помощта на съвременните технологии. Тя се дели и на такава, която е прикрепена към психологичната помощ и различни школи, както и такава, която е неврологична. За мен неврологичната музикотерапия е много интересна. Нейните изследвания стъпват предимно на функционален ядрено-магнитен резонанс. Може да се проследи как музикални елементи активират мозъчни зони. Това има голямо приложение при деменции, Алцхаймер, кома, възстановяване след инсулт, афазия, различни органични проблеми. Работата с хора в кома е доста интересна за учените област в последните години и има сериозен напредък.


За момента от гледна точка на практика в България е доста трудно да се организира музикотерапия при хора в кома. Дори още за психотерапията няма достатъчно строг закон, камо ли за музикотерапията. Няма и достатъчно музикотерапевти, които да са част от медицински екип. Аз съм първият интегриран такъв, но доскоро не знаех, че няма и други. Това по-скоро ме натъжава. Обнадеждава ме фактът, че колегите ми от клиниката ме приемат добре и оценяват работата ми. Пациентите много се радват, че предлагаме музикотерапия, водена от специалист, и от известно време тя е с най-висока посещаемост между свободно избираемите терапии в клиниката.