Всекидневно сме изправени пред трудни и стресови ситуации. Времето за почивка и релакс е все по-оскъдно, затова трябва да го използваме максимално и пълноценно. 
 
 
Стресът влияе на имунната функция, в резултат ставаме по-податливи на настинки, грип, умора, увеличава се риска от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, преждевременно стареене и др. Затова е ценно да познаваме и практикуваме ефективни методи за управление на стреса. 
 
 
Изследвания показват, че медитацията е от полза за понижаване на кръвното налягане и за увеличаване на нивата на ендорфините. 10 минути медитация са достатъчни, за да почувстваме положителната енергия.
 
 
Независимо дали сме попаднали в задръстване или се готвим за труден работен ден, слушането на любима музика е чудесен метод за намаляване на стреса и облекчаване на тревожността. Успокояващите мелодии имат релаксиращ ефект върху напрегнатия ум. Слушането на музика действа благоприятно за регулиране на кръвното налягане, нормализиране на дишането и сърдечната честота. 
 
 
А след дълъг и натоварен ден идеален вариант за релаксация е взимането на вана с ароматни масла, като обстановката включва нежна музика и запалени свещи
 
 
Почивката в топлата вана облекчава болките в мускулите и ставите, намалява стреса и напрежението и спомага пълноценния нощен сън.
 
 
Смехът и положителните емоции също насърчават релаксацията. Това, от своя страна, е полезно за по-доброто функциониране на имунните клетки. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Забавлявайте се и се ангажирайте с дейности, които ви стимулират да се смеете.
 
 
Физическите упражнения „съживяват“ тялото и ума ни. Редовната физическа активност не само укрепва имунната и сърдечно-съдовата система, мускулите и костите, но също така помага при управлението на стреса, като отвлича вниманието ни от стресовите ситуации и мисли и повишава нивото на ендорфини
 
 
Изследвания показват, че са необходими 20 минути на ден, за да изпитаме ползите. 
 
 
Оптимизмът може да противодейства на негативното влияние на стреса, напрежението и тревожността върху имунната система и благосъстоянието. Важно е да се обградите с хора, мислещи позитивно.