Амигдалата представлява съвкупност от клетки в основата на мозъка с разклонения и в двете му полукълба. Тя е отговорна за начина, по който реагираме на силни емоции като страх и тревога.

 

В древни времена, когато хората са били изложени на постоянната заплаха да бъдат нападнати или ранени, се е развила реакцията „бий се или бягай“: автоматичен отговор на опасност, който ни позволява да реагираме възможно най-бързо, без да мислим.


 

Когато се чувстваме застрашени и уплашени, амигдалата изпраща сигнали за освобождаване на хормони на стреса – кортизол и адреналин, които подготвят тялото ни да се бие или избяга. Този отговор се предизвиква от емоции като страх, безпокойство, агресия и гняв.

 

С еволюцията се развиват и челният дял на мозъка, които ни позволява да управляваме и мислим за емоциите си. При слаба заплаха той ни позволява да реагираме рационално. Когато заплахата е силна, амигдалата може да надделее над челния дял. В този случай не можем да мислим ясно и да вземаме рационални решения. Емоциите ни завладяват, пулсът ни става учестен. Възможно е дори да почувстваме смущение впоследствие заради начина, по който сме реагирали.

 

Как да си възвърнем контрола?

Това може да отнеме малко време и упоритост. Първата стъпка е да признаем, че се чувстваме застрашени или стресирани, а това, което се случва, е автоматичен отговор, не непременно най-добрият или най-логичният. Когато се успокоите, помислете за това, което Ви е провокирало и за източниците на Вашия емоционален, физически или психически стрес.

 

Най-ефективният и лесен начин да си възвърнем спокойствието и трезвия разум, е като обърнем внимание на дишането. Дишайте бавно, дълбоко и равномерно и се фокусирайте върху това, което се случва в тялото Ви, докато вдишвате и издишвате.

 

Не се опитвайте да определяте ситуацията като добра или лоша. Като отпускате тялото и ума си чрез медитация или дълбоко дишане, можете да пренасочите фокуса на мозъка от реакция на заплаха или стрес към вътрешен мир и спокойствие.

 

Има различни дихателни и медитативни техники, които можете да практикувате. Когато ги правите редовно, ще придобиете по-добър контрол над дишането, чувство на релаксация, по-добър сън и дори повече енергия.

 

Практикувайте редовно тези техники, дори и когато сте спокойни, за да можете да ги използвате следващия път, когато сте в стресова ситуация.

 

Източник:

https://www.healthline.com/health/stress/amygdala-hijack