Тази техника е разработена в началото на 20 век от Едмънд Джейкъбсън, лекар, който практикува психология и психиатрия. Може да се твърди, че това е една от най-използваните техники сред терапевтите, тъй като е много ефективна в постигането на състояние на релаксация.

 

Техниката се нарича още прогресивна мускулна релаксация. При нея се отпускат различни групи мускули, като бавното и дълбоко дишане е от съществено значение. 


 

Техниката за релаксация на Джейкъбсън се основава на идеята, че тялото реагира на мислите, предизвикващи безпокойство, с мускулно напрежение. Това мускулно напрежение предизвиква още повече негативни мисли, включително тревожност. 

 

Първо, например фокусът е върху краката, като мускулите се стягат и отпускат за около 20 или 30 секунди. След това се преминава към бедрата, корема, ръцете, предмишниците, шията и лицевите мускули. Добре е да се обърне допълнително внимание на пространството между веждите и раменете, защото те са местата, които стресът засяга първо. 


Времето за извършване на тази техника е различна за всеки човек, тъй като всеки един трябва да определи какво време е необходимо, за да отпусне всяка група мускули. Въпреки това, обикновено прогресивната мускулна релаксация се прави между 10 и 30 минути дневно. Тя може да се практикува в седнало или легнало положение, като е необходимо тихо и спокойно място без каквито и да било разсейвания.


Практикуването на тази техника преди лягане е особено релаксиращо, тъй като тя е ефективна срещу безсъние. Тя действа благоприятно още при стрес, безпокойство и хронична болка, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и храносмилателни смущения. Релаксиращата техника на Джейкъбсън може да помогне на хората с епилепсия да намалят честотата на пристъпите си. При астматиците пък е установено, че тренировките разширяват дихателните пътища.

 

Упражняването на техниката дава чувство за контрол над тревожната реакция на тялото. Освен това, благодарение на нея се намалява напрежението в тялото, което напряга и втвърдява мускулите, а това с течение на времето може да предизвика болки в различни части на тялото. За целта обаче тя трябва да се практикува редовно. В допълнение, упражнението се прави най-добре на празен стомах.