Докато неусетно или напълно осъзнато остаряваме, се случват 2 интересни неща. Първото осъзнаваме сами, второто се отчита по-осезаемо от хората около нас. Сами осъзнаваме, че склонността ни да даваме израз на танцувалните си умения неотменно изчезва. За близките ни пък все по-ясно става, че умствено вече не сме факирът, който са забелязвали у нас преди години. Оказва се, че между тези 2 фактора има отчетлива взаимовръзка, която при добро желание бихме могли да ползваме в своя полза, за да поддържаме вечна „ментална младост“.

 

Не е трудно. Всеки може да опита. Разбира се, искат се и известни жертви. В случая умствената острота у възрастните хора се запазва за сметка на леко пренебрегване на егото. Или сериозното му потъпкване – при хората, при които липсата на танцувални заложби е пълна и осъзната.


 

Отдавайки се редовно на танцувални занимания, ще се радваме на безгранична умствена свежест. Това доказва ново проучване, отчитайки, че всеки може да бъде с толкова бистър ум, колкото сами би си позволил да има, отприщвайки танцьора в себе си – явен или скрит.

 

Проучването е публикувано в журнала Frontiers in Human Neuroscience, сякаш не случайно, а за да се докаже, че граници пред човека, решен да обори прозаичните ограничения на неврологията, няма.

 

Учените доказват, че възрастните хора, които редовно участват във физически занимания, може да компенсират пораженията от възрастта върху мозъка, а танцуването има най-сериозен потенциал в това отношение. Тяхното проучване показва, че именно танцувалните занимания оказват най-сериозен позитивен ефект върху центровете в мозъка, които възрастта постепенно уврежда. Този ефект не само забавя увреждането им, но може и да възстанови част от нанесените от годините щети.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Само в рамките на 18-месечно умерено занимание с танцови кръжоци при група хора над 60-годишна възраст е установено отчетливо подобрение функциите на хипокампуса. Това е зоната на мозъка, която най-често дегенерира под влияние на възрастта и бива поразена от заболявания като Алцхаймер и други форми на деменция и загуба на паметта.

 

До момента се знаеше, че физическата активностт поддържа физическата и умствена бодрост с хода на възрастта, но рядко се отчитат индивидуалните ползи от различните типове активност. Това, което според учените извежда танците на преден план в случая, е фактът, че носят емоционален трепет и при всеки урок хората учат нов и различен танц. Няма го еднообразието на тичането или карането на колело.


Хора в златната възраст, разнообразявайте заниманията си и танцувайте. Хайде – раз, два, уловете ритъма и младейте на воля, въпреки протестите на егото. Егото е за младите.