Много от подрастващите посещават уроци по пиано или танци, в зависимост от техните предпочитания. Някои родители дори настояват децата им да бъдат ангажирани с подобни занимания, тъй като смятат, че това би било от полза за развитието им. Данните на ново проучване подкрепят това твърдение. 
 
Изследователският екип установява, че мозъкът е засегнат в по-голяма степен от музикалното и танцово обучение, отколкото досега се смяташе.
 
След изследване на структурата на бялото вещество в мозъка на ветерани в областта на танците и музиката, става ясно, че при танцьорите и музикантите има различия в много от областите в мозъка, включително сетивните и двигателните пътища.
 
Специалистите използват високотехнологично устройство за образна диагностика сред група от контролни пациенти, които нямат формално обучение в областта на танците или музиката. При професионалните танцьори и музиканти се използва същия метод. 
 
Когато правят сравнение на резултатите от професионалистите и тези на участниците от контролната група, се установява, че танцьорите и музикантите имат някои различия в мозъка си, в сравнение с участниците в контролната група. 
NEWS_MORE_BOX
 
При музикантите има по-силни снопове нервни влакна в областите на мозъка, свързани със сетивата и двигателните умения. Те са свързани и с двете мозъчни полукълба. Танцьорите, от друга страна, имат силни снопове нервни в същите области, но те са по-широки, отколкото при музикантите. 
 
Това има голям потенциал за приложение в областта на образованието и рехабилитацията, поясняват изследователите. 
 
Те допълват, че по време на друго скорошно проучване се демонстрират някои подобрения сред пациенти, засегнати от болест на Паркинсон, и деца с аутизъм от терапия с музика и танци. 
 
Данните от настоящото проучване са публикувани в сп. NeuroImage