Тай чи е гимнастика, която се базира на бойните изкуства и включва серия от движения, извършвани бавно и съчетани с дълбоки вдишвания. Неправилното дишане причинява недостиг на кислород, а това води до стрес в тялото. Тай чи се фокусира върху правилната стойка и точните движения. В Китай тай чи се практикува за дълголетие и за намаляване на стреса, който е основен причинител на голяма част от болестите. Тай чи е упражнение, което подобрява хармонията в тялото и благодарение на него може да се осигури баланс между тялото и ума.


Тай чи действа благоприятно върху общото състояние на организма, тъй като упражненията намаляват тревожността и депресията и стимулират спокойствието. Движенията при тай чи освобождават напрежението и сковаността, подобряват притока на кръв и енергия, но също водят до релаксация. Дълбокото дишане подобрява дейността на нервната система. 

 


Когато се правят правилно движенията при тай чи, освен че се намалява стресът, тревогата и депресията, се подобрява настроението, повишава се енергията, гъвкавостта и балансът. При изследвания се е установило, че балансът може да се наруши с възрастта и най-вече след 40 години. Едно от предимствата на тай чи е, че може да противодейства на този естествен процес.

 

Тай чи тренировките се отразяват положително и на физическото здраве, тъй като засилват имунната система, понижават кръвното налягане и също намаляват болките в костите и ставите. Каква по-добра причина да се започнат тай чи тренировки още сега!

 

Трябва да се знае, че тай чи е различен стил от йогата, но и при двете упражнения има медитативни движения. Уроците по тай чи включват загрявка, практика на формите на тай чи и завършва с чигун – упражнение за дишане с цел отпускане на ума.

 

Кой може да се включи на упражнения по тай чи и има ли ограничение във възрастта? Счита се, че тай чи е безопасно за всички възрасти и дори може да е особено подходящо за възрастните, които спортуват по-малко. Счита се, че практикуването на тай чи продължително време подобрява общото състояние на организма, защото намалява възпалителните процеси в тялото и подпомага релаксацията.