Според експерти от немската асоциация по неврология, рязкото застудяване, както и температури под нулата могат да предизвикат силно главоболие. Най-уязвими са страдащите от мигрена и различни неврологични заболявания.
 

 

Ниските температури и студеният вятър предизвикват свиване на мускулатурата по цялото тяло, в това число и мускулите намиращи се по главата и шията. Студът предизвиква свиване на кръвоносните съдове, а това води до нарушения в кръвообръщението, което се проявява с болка.
 Температурата на въздуха, влажността и атмосферното налягане често са посочвани като причина за главоболие, но досега доказателствата в подкрепа на това са били малко.
 

 

Специалистите констатират, че след  резките температурни амплитуди, повече пациенти с мигрена са имали пристъпи на главоболие. Болките в главата и очите били и най-честите регистрирани болкови симптоми и при хора без диагноза мигрена.
Влияние, макар и не толкова изразено, оказва и атмосферното налягане. Изследователите не открили доказателство, че замърсяването причинява главоболие.

 

Невролозите  препоръчват на всички, страдащи от мигрена, да носят шапка, когато излизат навън през зимата.Топлината и лекият масаж помагат на мускулите отново да се отпуснат. Ако студът предизвика мигрена, болката може да продължи с часове. Този вид силно главоболие е сред най-често срещаните неврологични заболявани.