Стресът оказва негативно влияние не само върху артериалното налягане и сърцето като цяло, но вреди и на устната кухина, показа ново изследване на американските учени.

 

Резултатите получени от екип, ръководен от Daiane Peruzzo, показаха, че близо 57% от всички проучвания, касаещи влиянието на стреса върху организма, посочват положителна връзка между пародонтита и психологичните фактори като стрес, дистрес, депресия, психическо напрежение, чувство на самота. Нелекуван, пародонтитът близо в 100% води до пълна загуба на зъбите и необходимост от поставянето на зъбна протеза.


 

За тази закономерност учените обвиняват най-вече хормона кортизол. По време на стрес именно той е хормонът, който най-напред се повишава. От друга страна повишената концентрация на кортизол има дескруктивно действие върху венците и челюстните кости, в резултат на което се появяват типичните оплаквания на пародонтита.

 

Едновременно с това добре известно е, че в стресова ситуация човек неглижира зъбната хигиена и това допълнително уврежда структурата на зъбите и венците, споделя Daiane Peruzzo.

 

И все пак учените са на мнение, че са необходимо допълнителни изследвания, които по-подробно да проучат ефекта от стреса върху зъбни статус.

 

Най-добрият начин за борба с пародонтита си остава намаляване влиянието на стреса върху организма, посочват специалистите. Това може да се постигне с помощта на упражнения, балансирано хранене, достатъчен сън, добро психическо състояние на духа.