Хормонът на стреса наречен епинефрин повлиява рака на простатата и на гърдата, като повишава резистентността на клетките и значително затруднява лечението.  Това показва, че емоционалното напрежение и стресът могат да доведат до развитието на туморен процес или да намалят ефективността на провежданото лечение, смята Джордж Кулик, учен в университета Уейк Форест в САЩ.

Епинефринът е хормон, който се продуцира от надбъбречните жлези и се повишава значително при стресови ситуации, като нивото му може да остане дълго време високо в резултат на постоянен стресов фактор или депресия. В проведеното от Кулик изследване целта била да се установи дали има някаква директна връзка между стрес хормоните и раковите клетки. Резултатите показали, че под влиянието на епинефрин протеинът BAD, индуциращ смърт на туморните клетки, става неактивен и по този начин последните стават резистентни на прилагането лечение.

Според Кулик тези открития предоставят нови методи за борба с рака. Блокирането на епинефрина до голяма степен може да направи чувствителни рака на простатата и на гърдата на химиотерапевтичното лечение и по този начин да подобри прогнозата на болните.