Продължителният стрес влияе не само на общото здравословно състояние, но също така и на здравето на зъбите и венците. До този извод са стигнали учени от университета в Цюрих, които наблюдавали психическото и здравословното състояние на 50 студенти-медици. Половината от доброволците били подложени на по-висок стрес, поради трудната изпитна сесия в която се намирали, а другата половина посещавали обичайните си занятия и при тях измерения стрес бил в рамките на обичайното.

 


След около месец било установено, че студентите, подложени на психическо натоварване и стрес са със значително влошено здравословно състояние на зъбите и венците. При шест от доброволците било регистрирано възпаление на венците и меките тъкани.
Във втората група не била отчетена никаква промяна в здравето на устната кухина.


 


Експертите уточняват, че освен възпалителните процеси, при стрес зачестяват и механичните наранявания на зъбите. Най-често, по време на сън се забелязва неволно тракане или стискане на зъбите. Силата на натиска може да достигне до 80 кг. И да предизвика напукване, изтъркване и увреждане на зъбния емайл, както и до натъртване и болка във венците.