Арт терапията е ефективен начин за облекчаване на стреса и помага по следните начини… 

 

Първо, рисуването помага на човек да се разсее дори за няколко минути от това, което го стресира. Той се фокусира върху тази дейност и може да се твърди, че се изпада в почти медитативно състояние. След приключване на арт терапията, човек се чувства много по-малко стресиран.Начин, по който арт терапията помага, е и балансиране начина на живот. Ако терапията представлява вид хоби, от което човек се нуждае, за да разпусне, но го прави и защото се чувства добре, то човек може да го прави дори всекидневно.

 

Счита се например, че рисуването на мандали има успокояващ ефект, намалява тревожността и преповдига настроението. Практиката на оцветяване на мандали също значително може да намали тревогата. Причината за този факт е, че всъщност оцветяването не позволява на хората да се съсредоточават върху създаването на сложно произведение на изкуството, а по-скоро те се разсейват. 

 

Поради това специалистите съветват да се оцветява с успокояващи цветове. Счита се, че умът и тялото реагират по различен начин на различните цветове. По-ярките цветове стимулират мозъка и зареждат с енергия и в резултат човек се чувства по-малко тревожен. Синият цвят обаче се счита за най-успокояващия цвят. Той успокоява ума и в резултат се намалява стреса.

 

Виолетовият цвят има синя основа, поради което той също е доста успокояващ. Трябва да се използва обаче по-светъл нюанс на виолетовия цвят. Същото важи и за розовия. По-добре е да се използва пастелен розов цвят, почти бебешко розово.

 

Освен тези цветове, зеленият също се счита за релаксиращ. Тъй като парковете, градинките, планината, гората и т.н. са в зелен цвят, хората ги посещават, за да намалят стреса. Поради тази причина използването на зелен цвят в арт терапията би бил от голяма полза за психическото здраве.

 

Арт терапията представлява изкуство, в което хората могат да отразят своите мисли, емоции и поведение. Тъй като тя подобрява емоционалното здраве и благополучие, може да се прави от най-малките деца, тийнейджърите до най-възрастните хора за укрепване на психиката.