Всеки се сблъсква с поне една стресова ситуация на ден. Безброй задачи, крайни срокове за изпълнение, липса на време, работа с различни характери, боравене с пари... Всичко това ни носи напрежение и емоционален дискомфорт. Колкото и да се опитваме да избягваме стресови ситуации, понякога те сами ни намират и в един момент организмът ни "прегрява". 
 
Вярвате или не, концепцията за биологния стрес е съвсем скорошно откритие. През 50-те години ендокринологичът Ханс Селий първи идентифицира и документира стреса. 
 
Всеки реагира на стреса по различен начин. Затова казваме, че няма единна терапия. Ето няколко начина, с които можем да се избавим от него по-лесно:

Медитация

"Ние отделяме прекалено много време за нашите тела, за нашето финансово и имотно състояние, но забравяме, че душите ни също се нуждаят от внимание. Когато това не стане, стресът взима превес", специалистът по медитация Дан Харис, автор на книгата "100% щастлив". И обяснява, че медитацията кара да отсеем всички негативни мисли и чувства. Тя подобрява мозъчната функция и намалява стреса, напрежението и раздразнението, увеличава чувството за щастие, доверие и удволетворение. За целта е нужно да застанем в удобна за нас позиция, на по-тихо и приятно място и да се откъснем от заобикалящия ни свят. 

Яжте, за да победите стреса

Когато сме подложени на стрес, ние забравяме да се храним правилно и вместо това прибягваме до захарни, мазни и тестени закуски, въобще всякаква калорична и вредна за нас храна. В такива моменти прибягваме и до алкохола, за да забравим поне за малко за негативните емоции, но спиртните напитки и кафето по време на стрес не са полезни. Те увеличават чувството на тревога и дехидратират тялото. Има много здравословни храни, които се препоръчват за консумация в този период. Например кокосовия орех, който намалява тревожността и забавя сърдечната честота. Заредена с витамин C, лещата помага за намаляване на умората и увеличава енергийните ни нива. 
 
Усамотяване
Понякога затварянето в стаята, далеч от роднините, също помага за намаляване на стреса. Едно о от упражненията, което можем да пробваме докато сме сами, е да се посмеем на висок глас пред огледалото. По този начин ще освободим ендрофини, които ще намалят нивата на хормоните кортизол и адреналин, причиняващи стреса. Един от най-ефективните начини за постигане на релаксация е и намаляването на сърдечната честота. Можем да седнем на стол и да поставим ръце на коленете си, след което да дишаме дълбоко. Първо вдишваме, после издишваме бавно и дълбоко, така че да разширим гърдния кош. Това помага на кръвта да се раздвижи и да изчисти стреса от тялото.
NEWS_MORE_BOX

Качествен сън


Повечето хора трябва да спят от 7 до 9 часа, за да се чувстват добре на другия ден. Не всички успяват, а и всяко едно нарушение на съня се отразява на здравето им. Ако имаме проблеми със заспиването, трябва да си изградим по-добър лежим - да лягаме и ставаме в един и същи час.
 

Йога

Асаните прочистват ума от всички негативни мисли и ни правят по-спокойни. При йогата се използват няколко техники като контролирано дишане, разтягане и медитация, които са известни със своето благопрятно въздействие над духа и тялото.