В последно време в социалните мрежи се разпространяват снимки и клипчета на зелени листа на фона на плочки в банята. Това е местното австралийско растение евкалипт.

 

Много хора поставят евкалипт под своя душ не само заради атмосферата, която той създава, но и заради неговите невероятни лечебни свойства.


 

Поставянето на евкалипт в банята може да създаде чувството за лично спа лечение у дома.

 

Растението намалява чувството на тревожност, облекчава прекомерното натрупване на течности в тялото, запушения нос, кашлицата и други. Освен това миризмата му е много благоприятна.

 

Висящият близо до душа евкалипт действа на принцип, наподобяващ дифузера за етерични масла.

 

След поставяне на етеричните масла в дифузера, чрез пара той разгражда маслото на по-малки молекули, които могат да бъдат вдишани. Парата от горещия душ прави същото нещо с листата от евкалипт.

 

В проучване от 2014 г., което е публикувано в сп. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, изследователи забелязват, че 1,8 евкалиптол, който се съдържа в растението евкалипт, подпомага за намаляване чувството на тревожност преди медицинска процедура.

 

При повишен стрес евкалиптовото масло може да подпомогне за успокояване.

 

В друго проучване от 2017 г. изследователи откриват, че евкалиптовото масло има противовъзпалителни и антиинфекциозни свойства

 

Без значение дали човек страда от запушен нос или дразнеща кашлица, вдишването на успокояващия аромат на това растение може много да облекчи неговите симптоми на настинка или грип.

 

Този метод е много по-евтин и в някои случаи предпочитан пред бързото преминаване към медикаментозно лечение.

 

Растението евкалипт може да се закупи от магазин или онлайн. Важно при онлайн пазаруването е човек да обърне внимание на това какъв евкалип поръчва, той трябва да бъде пресен или изсушен - не е изкуствен.

 

След като получите своето растение подберете листата, разстелете ги на права повърхност и след това ги разточете отгоре, може и с бутилка. Разточването е добре да се извършва върху хартия или нещо друго, защото соковете от листата могат да бъдат лепкави. След това остава само растението да бъде завързано за душа.

 

Важно е да не забравяте да сменяте листата на всеки няколко седмици. Тъй като това е истинско растение, то ще загуби миризмата и ползите си с течение на времето.

 

Източници:

https://www.yogajournal.com/lifestyle/eucalyptus-in-shower/

https://www.thecut.com/2019/04/how-to-hang-eucalyptus-in-your-shower.html