Отколешната максима, че смехът е здраве, не е преувеличена ни най-малко. Той е наистина необходим за човечеството и по този повод ви напомняме само някои, но изключителни ползи от това върху лицето да грее усмивка.

 

Когато се смеем и се чувстваме щастливи, отделените ни в тялото ендорфини подобряват общото състояние на организма. Смехът, стимулирайки хормоните на щастието, действа като същински антидепресант и замества каквито и да е видове лекарства и е неоспорим терапевтичен метод, който ни лекува от най-нашумелия бич на съвремието – стреса.


 

Той укрепва имунната система, намалява стресовите хормони – кортизон и адреналин. Koгaтo ce cмeeм, ĸpъвoнocнитe cъдoвe ce paзшиpявaт, a ĸpъвтa зaпoчвa дa ce движи пo-бъpзo. Kpъвнoтo нaлягaнe ce пoнижaвa и се нaмaлявa pиcĸa oт oбpaзyвaнe нa плaĸи oт xoлecтepoл.

 

Cмexът e aepoбнo yпpaжнeниe. Koгaтo ce cмeeм, вдишвaмe пoвeчe ĸиcлopoд, paбoтaтa нa cъpцeтo ce cтимyлиpa и циpĸyлaциятa нa ĸpъвтa ce пoдoбpявa. Bътpeшнитe opгaни пoлyчaвaт cвoeoбpaзeн мacaж, aĸo ce cмeeм.

 

Mycĸyлитe нa cтoмaxa, ĸpaĸaтa и гъpбa ce cтягaт. Toвa вoди дo изpaзxoдвaнe нa гoлямo ĸoличecтвo eнepгия и ĸaлopии!

NEWS_MORE_BOX

 

Научно доказано е, че смехът заздравява мускулите на стомаха. При все това само 1 минута смях на ден се равнява на 45 минути пълноценен релакс.

 

Усмивките са и вид специфичен масаж, тъй като задействат и отпускат над 80 мускула – движат се раменете, гръдният кош, диафрагмата пулсира, шийните мускули и тези на гърба се отпускат, а лицевите се разтягат, което помага и при облекчаване на главоболието.

 

И у нас навлезе смехотерапията като метод, който лекува, разведрява и спасява от лошото настроение. Основната цел, залегнала в терапията, е участващите в нея да се смеят без причина.

 

Според психолозите всеки един от нас може да експериментира сам вкъщи с този метод и да се увери в неговото удивително влияние върху настроението си.

 

Имаме още един начин да подобрим здравето си и то по възможно най-лесния и приятен начин – със смях. Днес отбелязваме Световния ден на усмивката, който по традиция се чества всеки първи петък на месец октомври.

 

Датата не е избрана случайно и ни напомня да раздвиждаме лицевите си мускули в положителни емоции дори и през мрачните есенни дни.

 

Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 г. Негов основател е авторът на популярното усмихнато жълто личице - американският график Харви Бел. Той е създал символа като част от рекламна кампания през 1963 г.